Българите в САЩ с най-голямо желание да гласуват на референдума
Българите в САЩ с най-голямо желание да гласуват на референдума / снимка: DarikNews.bg, архив
Българите в САЩ с най-голямо желание да гласуват на референдума
81946
Българите в САЩ с най-голямо желание да гласуват на референдума
  • Българите в САЩ с най-голямо желание да гласуват на референдума

Днес изтича срокът за подаване на заявления от българите в чужбина, които искат да гласуват извън страната на референдума на 25 октомври.

За откриване на секция в местата, където България има дипломатическо или консулско представителствоq са необходими 20 заявления, а там, където няма - минимумът подадени заявления е 40.

До момента заявления за участие в референдума са подадени в над 50 държави, включително Нова Зеландия, Корея, Малайзия. Най-много са заявленията в САЩ - 526, най-малко - само по едно в Сингапур и Босна и Херцеговина.

До 24.00 часа на 29 септември българите извън страната, които искат да участват в националното допитване с въпрос: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на избори и референдуми", могат да заявят това писмено на хартиен носител до българското дипломатическо или консулско представителство в съответната държава или електронно през интернет страницата на Централната избирателна комисия.

До момента са подадени заявления за гласуване в 58 държави по света. В много от тях обаче като Япония, Виетнам, Грузия, Тайланд, Сингапур, Индонезия, Израел, Мексико броят на одобрените към момента заявления е далеч от изискваната бройка и вероятността там да бъдат открити секции е изключително малка. В Румъния са подадени само 4 заявления, в Турция - 11, в Сърбия - 5.

Най-много подадени и одобрени заявления за гласуване на референдума има в САЩ - 526, във Великобритания и Германия - по 367, в Канада - 219, в Испания - 174, в Гърция - 154. В Норвегия са подадени 129 заявления, в Република Южна Африка - 112, в Нидерландия - 106, в Швейцария - 105.

На 4 септември ЦИК обяви 307 места в 40 държави, в които ще се образуват т.нар. автоматични секции за гласуване извън страната при произвеждане на националния референдум. Там на проведените през последните 5 години избори са гласували над 100 българи. Избирателните секции ще се открият при условие, че се получи съгласие от приемащата държава.

На 3 октомври ЦИК ще определи окончателно държавите, местата и броя на секциите във всяко място, където ще се гласува извън страната на националния референдум.