Какво бихте направили с допълнителни £730? Това е сумата, която средностатистическото домакинство в Обединеното кралство губи всяка година, като изхвърля недокосната или неотворена храна, според благотворителната организация за отпадъци и устойчивост Wrap, пише „Гардиън”. Това са зашеметяващите 2 млн. тона и се равняват на приблизително една от всеки три торби с хранителни продукти, които внасяме в домовете си.

Разхищението на храна е вредно не само за джобовете ни, но и за околната среда: 36 млн. тона емисии на парникови газове могат да бъдат спестени, ако спрем да я изхвърляме на сметището. Правилното съхранение на съставките, за да се запазят свежи за по-дълго време, планирането на времето за хранене и творческото използване на остатъците са три прости начина, с които можем да намалим отпадъците от храна. Нека започнем с петте съставки, които се изхвърлят най-много в Обединеното кралство.

Хляб

Всеки ден изхвърляме около 20 милиона филии хляб. Винаги съхранявам половината от пресните си хлябове във фризера, нарязани на филийки и плътно опаковани. Съживете застоялия хляб, като го напръскате с малко вода, поставите върху застлана с хартия за печене тава и поставите в слаба фурна за няколко минути (или в микровълнова фурна на 30-секундни серии). Можете да го превърнете в галета (или да направите като италианците пангратато), да го използвате за сгъстяване на супи, като например pappa al pomodoro (тоскански хляб и доматена супа), ribollita и gazpacho, или да го използвате вместо кедрови ядки в песто; те са тайната и на по-гъстите сосове.

Зеленолистни зеленчуци

Около 40% от всички пакетирани салати се изхвърлят. За да удължите срока ѝ на годност, измийте, подсушете и съхранявайте половината в затворен съд с лист кухненско руло. Бланширайте другата половина, изстискайте излишната вода, увийте я в торбичка и я замразете за задушени ястия, къри и пържени ястия. Или пък пасирайте зеленолистните зеленчуци с малко мляко за смутита, тесто за палачинки или за сладки и солени печива като мъфини или шоколадов кейк - това е чудесен начин да вмъкнете няколко допълнителни зеленина в ястията и дори няма да усетите вкуса им. Можете също така да замразявате блендирани зеленчуци във формички за лед.

Банани

Разбийте презрели банани в тесто за торти, мъфини или палачинки (те добавят естествена сладост и действат като сгъстител) или ги нарежете и замразете за смутита и "хубав крем" (известен още като обелен и блендиран замразен банан). Ако са органични, можете да ядете и кората. С тях приготвям страхотен BLT (сандвич с бананови кори, маруля и домати): настържете корите с вилица, след което ги мариновайте в две супени лъжици соев сос, две супени лъжици кафява захар, една чаена лъжичка пушен червен пипер и щипка чесън на прах за 15 минути. Изпържете до хрупкавост, след което ги намажете с останалата марината или печете 15 минути на 190С.

Картофи

Всеки ден в Обединеното кралство се изхвърлят повече от 4,4 млн. картофа. Ако започнат да покълват, изрежете ги и картофите ще могат да се консумират, но ако започнат да позеленяват, е време за компостиране. Съхранявайте ги в хладен, сух, добре проветрен шкаф, покрити с вестник и далеч от източници на топлина като фурната или хладилника.

Мляко

Всеки ден в мивката се изливат 3,1 милиона чаши мляко. Замразете го във формички за лед, за да го добавите към сосове (бешамел, чеснов крем, алфредо или за макарони със сирене). Или пригответе панакота, запечен оризов пудинг, тесто за френски тост или крем./БГНЕС
БГНЕС