Високите токчета по-добри за шофиране от джапанките
Високите токчета по-добри за шофиране от джапанките / снимка: Gulliver/Getty Images

Водачите, носещи джапанки докато са на пътя, предизвикват повече катастрофи от каращите на високи токчета. Това сочи анкета, цитирана от вестник „Дейли мирър".

Джапанките може да са идеални за лятото, но когато сме на път е по-добре да ги държим далеч, съветва изданието. Изненадващо проучването сочи, че при шофиране джапанките са по-опасни дори и от любимите на дамите високи токчета.

За Великобритания това значи 1,4 милиона катастрофи или инциденти, разминали се на косъм. 27% от анкетираните казали, че през топлите дни са шофирали с джапанки и заради тях са имали произшествия, а само 14% уверили, че са отказали да шофират, защото са били с джапанки. 11% споделили, че им се е случвало чехлите им за плаж да се заклещват под педалите.

Докато времето за реакция при преместването на стъпалото до педала за спирачката отнема 0,02 секунди с високи токчета, ако шофьорът е с джапанки, времето е двойно - 0,04 секунди, доказва още изследването.

Почти 60% от анкетираните казват, че са карали с неподходящи обувки, а 20 на сто казали, че са продължавали да носят обувки, въпреки че заради тях са се разминавали на косъм от инциденти.

Една пета от шофьорите са казали, че изобщо не са смятали, че обувките им могат да рефлектират върху безопасността им зад волана. Проучването е обхванало 1055 пълнолетни британци от двата пола и било направено по поръчка на великобританска застрахователна компания.

Имайки предвид изводите от изследването, компанията лансира преносим аксесоар, който позволява джапанките да бъдат персонализирани така, че да осигуряват опора на петата. Аксесоарът може да се сгъне и побере в ръчна чанта или джоб и позволява на дамите хем да бъдат стилни, хем в безопасност, докато шофират.