След скандала с изцяло белите награди Оскар, съпътствал предишните две церемонии за най-престижните киноотличия, тазгодишните номинации бяха очаквани като своебразен тест, който ще покаже дали Академията за кинематографично изкуство и наука е поела в обещаната посока към подобряване на разнообразието.

Вижте пълния списък на номинираните за Оскар, в който тази година присъства и българско име

За разлика от 2015 и 2016 г., когато 20-те номинации в актьорските категории бяха изцяло бели, тази година в тях ще се съревновават седем цветнокожи изпълнители, съобщават световните агенции и Контактмюзик.

„Бяла надпревара" за Оскар разбуни духовете

Сред претендентите за актьорски призове са афроамериканците Дензъл Уошингтън, Рут Нега, Махершала Али, Вайола Дейвис, Наоми Харис и Октейвия Спенсър, и индиецът Дев Пател.

Контактмюзик отбелязва, че за първи път във всяка една от четирите актьорски категории - за главни и поддържащи роли, в една и съща година са номинирани чернокожи актьор и актриса.

Епидемия от невидимост засяга жените, малцинствата и гейовете в Холивуд

Извън актьорските категории афроамериканецът Бари Дженкинс получи номинация за най-добър режисьор за "Лунна светлина", а лентата "13-ата" на режисьорката Ава Дюверней ще се съревновава в категорията за най-добър документален филм.

Източник: БТА