Мюзикълът La La Land получи 14 номинации за Оскар, изравнявайки досегашния рекорд на "Титаник" и "Всичко за Ева", предадоха световните информационни агенции.

За Оскар ще се бори и Теодор Ушев, който е номиниран за канадската продукция „Сляпата Вайша" по книгата на Георги Господинов. Филмът се класира в категорията късометражен анимационен филм.

Пълен триумф на мюзикъла La La Land на Златен глобус

La La Land е с 14 номинации за Оскар, сред които за най-добър филм и най-добър режисьор на Деймиън Шазел. Изпълнителите на главните роли Ема Стоун и Райън Гослинг са номинирани за Оскар съответно за най-добра актриса и най-добър актьор.

Сексапилна холивудска красавица е фаворит за Оскар за най-добра актриса

Филмът е номиниран също за награда за оригинален сценарий и оригинална музика, сценография, операторско майсторство, както и в техническите категории за монтаж, костюми, звуков мишунг и монтаж на звукови ефекти. Мюзикълът има също две номинации за най-добра оригинална песен за City of Stars и Audition.

С по осем номинации са филмите "Лунна светлина" и "Първи контакт".

Ето и останалите номинации по категории:

Номинации за Оскар в категорията Най-добър филм

La La Land ще се съревновава за отличието в топ категорията за най-добър филм заедно с "Лунна светлина", "Първи контакт", "Манчестър до морето", "На всяка цена", "Лъв", "Огради" ("Fences"), "Скрити числа" и "Възражение по съвест".

Номинации за Оскар в категорията Най-добър актьор

Дензъл Уошингтън е сред номинираните за Оскар в категорията за най-добър актьор, предадоха световните информационни агенции.

Уошингтън е с номинация за ролята си във филма "Огради" (Fences), на който е и режисьор. Останалите претенденти за приза за най-добър актьор са Кейси Афлек за "Манчестър до морето", Райън Гослинг за "La La Land", Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест" и Виго Мортенсен за "Капитан Фантастик".

Номинации за Оскар в категорията Най-добра актриса

Холивудската звезда Мерил Стрийп подобри собствения си рекорд за най-номиниран изпълнител в историята на наградите Оскар. Тя получи 20-номинация за най-престижните киноотличия. Актрисата ще се съревновава в категорията за главна женска роля с превъплъщението си в лентата "Флорънс".

Мерил Стрийп подобри собствения си рекорд на номинациите за Оскар

Останалите претендентки за приза за най-добра актриса са Изабел Юпер за "Тя", Ема Стоун за "La La Land", Рут Нега за "Лавинг" и Натали Портман за "Джаки".

Номинации за Оскар в категорията Най-добър режисьор

В категорията за най-добър режисьор са номинирани Мел Гибсън за "Възражение по съвест", Деймиън Шазел за "La La Land", Дени Вилньов за "Първи контакт", Кенет Лонърган за "Манчестър до морето" и Бари Дженкинс за "Лунна светлина".

Номинации за Оскар в категорията Най-добър актьор в поддържаща роля

Носителят на приза за най-добър актьор в поддържаща роля ще бъде избран измежду Махершала Али за "Лунна светлина", Джеф Бриджис за "На всяка цена", Лукас Хеджис за "Манчестър до морето", Дев Пател за "Лъв" и Майкъл Шанън за "Хищници в мрака".

Номинации за Оскар в категорията Най-добра актриса в поддържаща роля

В категорията за най-добра актриса в поддържаща роля са номинирани Вайола Дейвис за "Огради" ("Fences"), Наоми Харис за "Лунна светлина", Никол Кидман за "Лъв", Октейвия Спeнсър за "Скрити числа" и Мишел Уилямс за "Манчестър до морето".

Номинации за Оскар в категорията Най-добра анимация

Наградата за най-добра анимация ще си оспорват "Кубо и пътят на самурая", "Смелата Ваяна", "Животът ми като Тиквичка", "Червената костенурка" и "Зоотрополис".

Номинации за Оскар в категорията Най-добър късометражен анимационен филм

"Сляпата Вайша" на Теодор Ушев е номинирана за Оскар за късометражен анимационен филм, съобщиха Асошиейтед прес и Би Би Си.

В тази категория са номинирани също "Време на заем" на Андрю Коутс, "Крушов сайдер и цигари" на Робърт Вели и Кара Спелър, "Перла" на носителя на "Оскар" Патрик Осбърн и "Piper" на Алън Бариларо и Марк Зондхаймър.

Номинираните за награда Оскар късометражни анимационни филми са подбрани сред 69 претенденти, уточни ТАСС.

Номинации за Оскар в категорията Най-добър адаптиран сценарий

С номинации за адаптиран сценарий са "Лунна светлина", "Лъв", "Първи контакт", "Огради" ("Fences") и "Скрити числа".

Номинации за Оскар в категорията Най-добър оригинален сценарий

В категорията за оригинален сценарий са номинирани "На всяка цена", "La La Land", "Омарът", "Манчестър до морето" и "Жените на 20-и век".

Номинации за Оскар в категорията Най-добър чуждестранен филм

Номинираните продукции в категорията за най-добър чуждоезичен филм са "Моя земя" (Дания), "Човек на име Уве" (Швеция), "Търговският пътник" (Иран), "Тана" (Австралия) и "Тони Ердман" (Германия).

Номинации за Оскар в категорията Най-добър документален филм

В категорията за най-добър документален филм са номинирани "Огън в морето", "Не съм ти негър" ("I Am Not Your Negro"), "Живот, анимиран" ("Life, Animated"), "Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история" и "13-ата".

Номинации за Оскар в категорията Сценография

"Първи контакт", "Фантастични животни и къде да ги намерим", "Аве, Цезаре!", "La La Land", "Пасажери"

Номинации за Оскар в категорията Операторско майсторство

"Първи контакт", "La La Land", "Лъв", "Лунна светлина", "Мълчание"

Номинации за Оскар в категорията Късометражен документален филм

"Extremis", "4.1 Miles", "Joe's Violin", "Watani: My Homeland", "The White Helmets"

Номинации за Оскар в категорията Късометражен игрален филм

"Ennemis Interieurs", "La Femme et le TGV", "Silent Nights", "Sing", "Timecode"

Номинации за Оскар в категорията Грим и прически

"Човек на име Уве", "Стар Трек: Отвъд", "Отряд самоубийци"

Номинации за Оскар в категорията Костюми

"Съюзени", "Фантастични животни и къде да ги намерим", "Флорънс", "Джаки", "La La Land"

Номинации за Оскар в категорията Монтаж

"Първи контакт", "Възражение по съвест", "На всяка цена", "La La Land", "Лунна светлина"

Номинации за Оскар в категорията Визуални ефекти

"Deepwater Horizon: Море в пламъци", "Доктор Стрейндж", "Книга за джунглата", "Кубо и пътят на самурая", "Rogue One: История от Междузвездни войни"

Номинации за Оскар в категорията Звуков мишунг

"Първи контакт", "Възражение по съвест", "La La Land", "Rogue One: История от Междузвездни войни", "13 часа: Тайните войници на Бенгази"

Номинации за Оскар в категорията Монтаж на звукови ефекти

"Първи контакт", "Deepwater Horizon: Море в пламъци", "La La Land", "Възражение по съвест", "Съли: Чудото на Хъдсън"

Номинации за Оскар в категорията Оригинална музика

"Джаки", "La La Land", "Лъв", "Лунна светлина", "Пасажери".

Номинации за Оскар в категорията Песен от филм

"Audition (The Fools Who Dream)" от "La La Land", "Can't Stop the Feeling!" от "Тролчета", "City of Stars" от "La La Land", "The Empty Chair" от "Джим: Историята на Джеймс Фоли", "How Far I'll Go" от "Смелата Ваяна".

Наградите Оскар ще бъдат раздадени за 89-и път на 26 февруари на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Кимъл.

Източник: БТА