Мерил Стрийп подобри собствения си рекорд на номинациите за Оскар
Мерил Стрийп подобри собствения си рекорд на номинациите за Оскар / Guliver/Getty Images

Холивудската звезда Мерил Стрийп подобри собствения си рекорд за най-номиниран изпълнител в историята на наградите Оскар. Тя получи 20-номинация за най-престижните киноотличия. Актрисата ще се съревновава в категорията за главна женска роля с превъплъщението си в лентата "Флорънс".

Вижте номинациите за Оскар, българинът Теодор Ушев е сред номинираните

В досегашната си кариера Мерил Стрийп е печелила Оскар три пъти - за най-добра актриса в поддържаща роля за "Крамър срещу Крамър" и за най-добра актриса за "Изборът на Софи" и "Желязната лейди".

Обявиха Мерил Стрийп за любима актриса през последните 20 години

Въпреки че научнофантастичната лента "Първи контакт" получи осем номинации за наградите Оскар, изпълнителката на главната роля Ейми Адамс остава извън надпреварата за отличието за най-добра актриса. Адамс има в актива си пет номинации за най-престижните киноотличия.

Сред претендентките не попадна и Анет Бенинг за изпълнението й в "Жените на 20-и век".

Двукратният носител на Оскар Том Ханкс, смятан за един от любимците на американската киноакадемия, също не намери място сред претендентите с ролята си в "Съли: Чудото на Хъдсън".

Актрисата с много лица (ВИДЕО/СНИМКИ)

За сметка на останалите извън надпреварата, седем актьори получиха първите си номинации за Оскар. Сред тях са Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест" и Рут Нега за "Лавинг".

Сред предишните носители на Оскар, които намериха място сред тазгодишните претенденти, са Дензъл Уошингън за "Огради" ("Fences) и Джеф Бриджис за "На всяка цена".

Академията за кинематографично изкуство и наука пренебрегна и лентата "Мълчание" на Мартин Скорсезе - проект, чието осъществяване е отнело 28 години. Филмът получи само една номинация в техническите категории - за монтаж на звукови ефекти, отбелязва Ройтерс.

Наблюдателите се питаха дали след успешното си представяне в наградния сезон "Дедпул" ще стане първата комиксова лента, получила номинация за Оскар в топ категорията за най-добър филм.

Касовата продукция, събрала над 363 милиона долара от продажбата на билети в Северна Америка, обаче остана извън надпреварата.

"Дедпул" отвя конкуренцията в САЩ и Канада (ВИДЕО)

Отчитайки, че "La La Land" и "Първи контакт", които получиха номинации за най-добър филм, все още са на прага на 100-те милиона долара в домашния боксофис, тазгодишният подбор е сред най-скромните във финансово отношение.

Наградите Оскар ще бъдат раздадени за 89-и път на 26 февруари на церемония в театър "Долби" в Лос Анджелис. Водещ на шоуто ще бъде комикът Джими Кимъл.

Източник: БТА