Любопитно за „Мъж на годината
Любопитно за „Мъж на годината / netinfo

На 10 ноември Дарик ще обяви името на тазгодишния носител на титлата „Мъж на годината". Номинирани са футболистът Димитър Бербатов, волейболистът Пламен Константинов и режисьорът Явор Гърдев. Близо 20 000 българи гласуваха за тях на специално създадения сайт manoftheyear.bg. Резултатите ще са готови в понеделник.

Предлагаме ви списък на едни от най-любопитните моменти от 17 годишната история на класацията:

1993 е първата година от историята на конкурса, в която започват да се случват необичайни неща за организаторите му. Факт е първият прецедент – извън регламента на „Мъж на годината" се връчва отличието „Рицар на годината". Получава го Радой Ралин, който решава да дари луксозен автомобил – същия, който самият той е получил като награда за цялостен принос от „Ку-ку академията". „Рицар на годината" има само още един път – през 2001 година. За такъв е обявен кантонерът Никола Димитров, който намери огромна сума пари / 3 милиона лева / на жп. релсите край Курило и ги предаде на полицията.

През 1997 година издателите на списание „Клуб М" са изненадани от първата в историята на конкурса колективна номинация – тя е за мъжете от „Каналето". В окончателната класация остават на шесто място.

2004 г. „Мъж на годината" е Йордан Йовчев. За да получи наградата си той пропътува 15 часа от Япония до София. Пристига минути преди началото на церемонията и след нея се връща обратно в Япония.

Само година по-късно организаторите на класацията се изправят пред нов прецедент. След онлайн гласуване за „Мъж на годината" е избран кметът на Каварна Цонко Цонев. В края на гласуването Веселин Топалов става световен шампион по шахмат. Решението на „Клуб М" е и той да получи престижното отличие.

И през 2006 г. класацията не е лишена от любопитности. Двама от номинираните трима мъже за отличието молят да бъдат извадени от класацията – първо главният прокурор Борис Велчев, а след това и Станимир Стоилов, по онова време треньор на „Левски". Решенията им са уважени. Така третият номиниран, кметът на София Бойко Борисов, бива обявен за "Мъж на годината". Оказва се, че той също има условия към организаторите, които досега не са били поставяни от никой друг. Борисов настоява да няма бляскава церемония и парите за нея да бъдат дарени. Кметът получава наградата си в Столична община, а неизразходваните за церемонията около 20 000 лева генералният спонсор дарява на Дома за ветерани на културата в столичния квартал "Захарна фабрика".

Прецедент и тази година – Явор Гърдев е първият режисьор, който попада сред тримата номинирани за „Мъж на годината".

Още любопитни факти на manoftheyear.bg.