Кристофър Нолан
Кристофър Нолан / БТА
Кристофър Нолан затвърди статута си на лидер в наградния сезон, спечелвайки първия си "Оскар" за режисурата на "Опенхаймер", след което получи още една статуетка като продуцент на отличения във водещата категория филм, съобщават световните агенции.

Въпреки че е смятан за един от най-добрите режисьори на своето поколение и е получавал одобрението на критиката през цялата си кариера, 53-годишният британски визионер никога досега не беше печелил "Оскар". 

Нолан беше номиниран за режисурата на "Дюнкерк" през 2017 г., както и за оригинален сценарий през 2010 г. за "Генезис" и през 2001 г. за "Мементо".

"Да спечеля това признание от моите колеги е черешката на тортата", каза режисьорът зад кулисите. "Това е много важно за мен и е прекрасен завършек на тази невероятна година". 
 

Кристофър Нолан получи втора статуетка, когато неговият "Опенхаймер" закри вечерта, спечелвайки топ отличието за най-добър филм - един от седемте "Оскар"-а за продукцията,  включително за най-добър актьор за Килиън Мърфи и поддържаща мъжка роля за Робърт Дауни Младши

"Опенхаймер" беше с 13 номинации за "Оскар". Филмът реализира близо 1 милиард долара в световен мащаб.

"Това означава, че мога да правя къдрици", пошегува се Кристофър Нолан с по един "Оскар" във всяка ръка. "Те са много тежки".
На сцената Нолан отбеляза, че филмите са на малко повече от 100 години и благодари на американската киноакадемия за оказаната чест. 

"Не знаем накъде ще поеме това невероятно пътешествие оттук нататък", каза режисьорът. "Да знам обаче, че ме смятате за значима част от него означава всичко за мен".

Кристофър Нолан надделя за режисьорския "Оскар" над Джонатан Глейзър за "Зона на интерес", Йоргос Лантимос за "Клети създания", Мартин Скорсезе за "Убийците на цветната луна" и Жустин Трие за "Анатомия на едно падане". 

Големите победители на наградите „Оскар“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Осемдесет и една годишният Скорсезе беше най-възрастният номиниран за режисура.

Нолан получи аплодисменти от съпругата си Ема Томас, която два пъти е споделяла номинации за най-добър филм с него за продуцирането на "Дюнкерк" и "Генезис".

Двойката, която е заедно от колежа, си партнира в продуцирането на всички филми на Кристофър Нолан от 1997 г. 

Нолан беше водещ през целия награден сезон, спечелвайки приза на Гилдията на американските режисьори, както и отличия за режисура БАФТА и "Златен глобус".

Освен за режисисьор, Нолан получи номинации за адаптиран сценарий и най-добър филм за "Опенхаймер" - тричасов амбициозен епос за американския физик, разработил атомната бомба. 

"Като започнем от реакцията на публиката по целия свят към "Опенхаймер", която далеч надхвърли очакванията ни, имаше толкова много неща, които се събраха за нас в този филм", каза Нолан.

Режисьорът е известен със стила си, заради който редовно получава похвали от критици и колеги, включително от Мартин Скорсезе. Скорсезе приветства Нолан за създаването на "красиво направени филми в голям мащаб".

Сред популярните кинотворби на Кристофър Нолан са също "Тенет", "Интерстелар" и трилогията за Батман - "Батман в началото", "Черният рицар" и "Черният рицар: Възраждане".

Нолан е номиниран за най-добър режисьор само веднъж - за "Дюнкерк". Отсъствието му от най-голямата филмова сцена обаче често е било по-забележително от отличията, събрани от филмите му. След като неговият "Черният рицар" беше пренебрегнат за най-добър филм през 2009 г., американската киноакадемия разшири водещата си категорията, която дотогава включваше само пет филма. Понастоящем в нея могат да бъдат номинирани до десет продукции.

Разсъждавайки върху успеха на филма си, режисьорът сподели след номинациите за "Оскар": "Израснах, обичайки холивудските филми. Да видя как публиката реагира на "Опенхаймер" през лятото беше невероятно вълнуващо, а да получа толкова голямо признание от киноакадемията както за актьорската игра, така и за техническите постижения на филма - наистина не знам какво да кажа".

"Винаги е трудно да се опитваш да анализираш духа на времето или да анализираш успеха. Ние бяхме наистина заинтересовани и развълнувани, по-специално, да видим как младите хора реагират на историческите събития. Продължавам да се връщам към уникалния характер на тази история. Мисля, че това е една от най-великите американски истории. Тя обхваща толкова много важни и драматични неща. Това дава на публиката много неща, за които да се хване, а когато разполагаш със страхотна група от актьори и невероятен екип, какъвто имаме ние, можеш да направиш усещането реално и емоционално достъпно. Понякога яхваш вълната и това е нещо прекрасно и уникално", допълва Кристофър Нолан. 

По думите на режисьора историята на Опенхаймер продължава да е актуална и днес, не само с оглед на заплахата от ядрени оръжия, но и с нарастващата опасност от използването на изкуствения интелект и това, което той може да причини на нашия свят.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Елена Христова/БТА