Калцият е известен със своята важна роля за здравето на костите ни. Чрез него тялото ни стабилизира кръвното налягане, регулира се хормоналната секреция и правилното протичане на нервните сигнали. Но недостигът на калций може да доведе до определени здравословни проблеми. Ето как тялото ни подсказва, че има нужда от калций:

Ако кожата ви стане суха и започне да се лющи, тялото ви определено алармира, че трябва незабавно да си го набавите. Обърнете внимание на кожата си, тъй като, ако не се погрижите за нея, можете да развиете кожни проблеми, като екзема и псориазис.

Всеизвестен факт е, че огромното количество калций в тялото се съхранява в костите и зъбите, така че те обикновено са първите, които страдат от неговият дефицит. Поради липсата му, зъбите могат да започнат да жълтеят и да започнат да болят.

зъби
ThinkStock/Getty Images

Продължителната умора също е един от признаците за липсата му. Обикновено тя е съпроводена със сънливост и липса на енергия.

Установено е, че калцият е от съществено значение за регулиране на настроението ни. Редовното му приемане успокоява нервите.

Пет лесни начина да подобрите здравето си (ВИДЕО)

Докато спите, нивата на калций се покачват. Именно затова неспокойният сън се дължи на липсата на калций, който от своя страна създава мелатонин – хормонът, който ни помага да заспим.

безсъние
ThinkStock/Getty Images

Калцият играе важна роля в поддържането на здрава имунна система, тъй като помага на тялото да се бори срещу вируси и бактерии. Заради недостигът на калций ние се разболяваме, настиваме, кашляме и кихаме по-често.

Специалисти определиха най-полезните за здравето храни

Ноктите също се нуждаят от определено количество калций, за да са здрави. Ако страдате от недостиг, ноктите ви стават сухи, слаби и склонни към обелване или разцепване.

За да си добавите достатъчно калций е нужно да приемате млечни продукти. Другите храни, богати на калций са: смокини, портокали, сусам, спанак и бял боб.

 И още:

Откриха ключа към здравите кости

Млякото - полезна или вредна храна (ВИДЕО)

Седем уж истини за здравето ни

Здравите кости имат нужда от много слънце

За здрави кости пийте чай

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук