Италианците няма да ядат макарони заради високите цени
Италианците няма да ядат макарони заради високите цени / netinfo

Четири италиански асоциации на потребители призоваха италианците днес да не консумират макаронени изделия в знак на протест срещу повишаването на цените на зърното и на брашното, довело и до повишаване на цените на тези изделия, предаде Би Би Си.

Към стачните действия се присъединяват и двама министри от кабинета на Романо Проди - правосъдният министър Клементе Мастела и министърката на семейството Рози Бинди.

В Италия цената на едрозърнестото брашно, използвано за производството на макаронените изделия, се повиши от 25 евроцента за килограм на 45 евроцента за килограм. Повишението стана през последните два месеца и принуди производителите на макаронени изделия да повишат цените на техните продукти. Според един от тях обаче цената на една порция макаронени изделия сега излиза на италианците по-малко от цената на една ябълка.

Италианските производители обвиняват за повишението на цените на макаронените изделия глобалното затопляне и нарастващото използване на този тип пшеница, от който се правят макаронените изделия, за нуждите на производството на биогорива.

Очаква се до края на тази година цените на макаронените изделия да скочат в Италия с 20 процента. Годишно всеки италианец изяжда по 28 килограма макаронени изделия, припомня Би Би Си.

Италия протестира срещу нарастващите цени по най-оригинални начини. Потребителски организации призоваха италианците да не ползват телефона, освен при извънредни случаи, да не си купуват цигари, да не ходят на кино, а да си стоят вечер при семействата си в къщи, и да си носят ядене от къщи на работното място, вместо да харчат пари в ресторантите или заведенията за бързо хранене.