Испанска грация
Испанска грация / снимка: sxc.hu

В летните жеги всеки търси начин да се разхлади. За хората, които избягват климатика и вентилатора, испанците открай време имат елегантно решение. Ветрилото е по джоба на всеки и предлага всекиму тъй жадувана разхлада. 

 

Продавачката на ветрила Елиза Диас разказва подробности за модния аксесоар. "Ако искате да ви разкажа историята на ветрилото, ще трябва да ви разочаровам. Тук, в Андалусия не се интересуваме кой и кога го е измислил, ние го ползваме всеки ден и това ни стига. Ветрилото е просто част от ежедневието ни",  казва Диас.

 

Поне по едно ветрило на година

 

Испанката ръководи магазин за ветрила в сърцето на Андалусия - Севиля, където има за всекиго по нещо: шарени и едноцветни, от коприна и хартия, банални и оригинални, ветрилата изпълват цялата витрина. За по-изисканите дами, които са готови да платят 4000 евро, се предлагат дори произведения на изкуството, с инкрустирани редки перлени бижута. Най-добре се продават обаче обикновените ветрила на цветя, защото пъстрата им палитра грабва окото и на най-претенциозния клиент.

 

Диас добавя, че наред с хората, които търсят спасение от жегата, в магазина й често идват колекционери. Те си купуват поне по едно ново ветрило всяка година.

 

Въпреки че не е запозната с историята на ветрилото, продавачката е специалист в новите тенденции на изработка: "Напоследък има ветрила от тропическа дървесина, но най-качествено си остава крушовото дърво. Крушата e лека и гъвкава, подлежи лесно на обработка и най-важното - предизвиква специфични вибрации за по-силна въздушна струя. Моделът също е от значение, тъй като ветрилото не е просто инструмент за спасение от жегата, то е и моден аксесоар. Не е достатъчно да се затваря с един замах, трябва да не издава почти никакъв звук, да се прибира елегантно. По това се познава качествената изработка."

 

Труден избор

 

Избирането на подходящо ветрило е сложна задача, която отнема много време. Испанката разказва за най-нерешителните си клиентки. "Интересно е, че мъжете често придружават жените си до магазина. Вътре се отегчават бързо и започват да нервничат. Не след дълго се отказват и отиват до близкото заведение. Тогава обаче идва най-лошата част. Жените мислят, че разполагат с цялото време на света и прекарват часове в магазина ми, някои само разглеждат. Понякога е доста уморително."

 

В Андалусия красивите модни аксесоари са част от много обичаи. По традиция гостите на сватбата получават ветрила като подарък от младоженците. За Коледа също се подаряват ветрила.

 

На времето те са били начин за по-дискретно общуване на обществени места. В зависимост от това как се вее, ветрилото изпраща безгласни съобщения като: "харесваш ми", "обвързана съм", "последвай ме" и "ти завладя сърцето ми".

 

България

Медиите продължават да тичат след победителите »

Европа

Кой как гледа на забулването »

Култура и общество

Топ 7 на дребните делнични кахъри »