Бананите могат да се използват в много ястия и са полезни даже и като маска за лице. Така, че ако имате у дома си от вкусните плодове, но вече са презрели - не бързайте да ги изхвърлите. Защото зрелите банани също имат своя чар.

банан
iStock


Ето как може да ги оползотворите:

Ако направите пюре от един банан, добавите към него портокалов или лимонов сок и го замразите, получавате освежаващ сладолед тип сорбе. Сложете и други горски плодове за още по-интригуващ летен вкус.

банан
iStock

Бананът може да се нареже на парчета и да се постави във фризера. Така по-късно ще ви бъде много удобно да го използвате за приготвянето на смутита.

Намачкан добре узрял банан може да се добави към палачинки или гофрети и те гарантирано ще станат още по-вкусни, когато ги комбинирате с тропическия плод. Става лесно - сложете малко пюриран банан в тестото.
 

банан
iStock

Плодът се използва и при приготвянето на кекс, по-известен в кулинарните среди като бананов хляб. Но на вкус е по-сладък и уханен от класическия кекс.
 

банан
iStock

Бананите могат да се запържат и в карамел от захар и масло. Този десерт върви добре със сладолед.
 

банан
iStock

Вкусен бананов чипс можете да направите, ако го нарежете на тънки филийки и го изсушете във фурната или в специален дехидратор. Готовият чипс може да поръсите с канела или джинджифил на прах.
 

банан
iStock


Плодът може да се нареже напречно и всяка част да се наниже на шишче. А, ако оваляте обелен банан в шоколад и го замразите - получавате сладолед.
 

банан
iStock


Също така плодът е подходящ за приготвяне на маски за лице и коса. Той ще ги подхрани и ще ги направи бляскави.

банан
iStock


За целта бананът трябва да се намачка и да смеси с жълтък, извара или лимон.