Елиф Шафак идва в София
Елиф Шафак идва в София / снимка: Muammer Yanmaz

Най-известната турска писателка Елиф Шафак ще гостува за първи път у нас. Авторката на хитовите романи "Любов" и "Копелето на Истанбул" ще бъде в София на 5 април. Тя ще дойде в столицата по покана на издателите й тук "Егмонт България" и М-тел. Елиф Шафак ще бъде специален гост на церемонията по раздаването на наградите в журналистическия конкурс на мобилния оператор Media Masters. На нея тя ще говори за "Творческата сила и културата в ерата на телекомуникациите".  

40-годишната Елиф Шафак е родена в Страсбург. Детството си прекарва в Истанбул, след това известно време живее в Мадрид, където майка й е изпратена като дипломат към турското посолство. По-късно двете прекарват известно време в Йордания и Германия. След като се връща в Турция, тя завършва "Международни отношения" в Близкоизточния технически университет в Анкара. И до днес, наред със своите романи, най-популярната и обичана авторка в южната ни съседка пише и за авторитетни международни издания като Guardian, Le Monde, Berliner Zeitung, New York Times, Wall Street Journal, Time. 

През 2011 година Елиф Шафак участва в проекта на Дарик "Иноваторите". Ето какво разказа тя тогава пред Константин Вълков: "Започнах да пиша сравнително рано, бях на осем години. Писането беше голяма страст за мен, изпитвах нужда да правя това, но не защото исках да стана писател, дори не знаех, че съществува такава възможност. Единственото, от което се нуждаех, бе да пиша истории. Измислени истории. Бях много самотно дете, отгледа ме само майка ми, бяхме само двете с нея. Тя работеше и оставах сама за дълго през деня. Книгите бяха най-добрите ми приятели. Винаги си измислях истории и така започна всичко. Животът, който водех, беше много глупав в моите очи, а имагинерният свят, създаден от мен, ми се струваше далеч по-истински". 

Цялото интервю с Елиф Шафак можете да прочетете ТУК.