19 години в кома – сензация или истина?
19 години в кома – сензация или истина? / netinfo

В случая с полския железничар Ян Гжебски, който с една крачка минал от сивия социализъм към процъфтяващия капитализъм, изглежда има повече сензация отколкото истина, твърди полски учен.

Професор Хуберт Квечински, национален съветник по неврология към полското министерство на здравеопазването, е пределно ясен: “Не може да се твърди със сигурност, че става въпрос за кома”.

Според професора Ян Гжебски наистина загубил дар слово и останал парализиран дълги години, но основните му жизнени функции останали непроменени.

Железничарят нито е бил хранен по изкуствен начин, нито е бил на командно дишане, а точно тези са характерните черни на истинската кома, допълва БГНЕС.

Самият Гжебски твърди, че през цялото време е бил в съзнание – чувал какво става около него, разбирал всичко, но устата му не можела да произнесе и дума.

“Бях като растение. Ужасно нещо е да не можеш да комуникираш”, признава той. Независимо от научните обяснения обаче телефонът му не престава да звъни – медии от цял свят искат да вземат интервю от доскорошния жив труп.