Кратки записи върху теорията и историята на пицата
Кратки записи върху теорията и историята на пицата / снимка: sxc.hu

Всеизвестно е, че пицата е открита от българите. Но дълго време не била особено популярна, докато други народи не открили брашното и доматите. Според изследванията на Божидар Димитров ранната пица била във формата на конска опашка. Това, твърди професорът, доказва, че всякакви претенции на италианците към пицата са напълно безпочвени, тъй като те открили коня едва през късното Средновековие.

По време на турското робство българите ядели пица тайно. За да я спасят, те често я сгъвали на две и я скривали в коша с мръсните чорапи (калцуни), от където и името на този вид пица - калцоне.

Революция в пицата предизвикало хайдушкото движение и в частност храбрата българска жена-войвода Цецка Цачева. Веднъж, като се изправила пред четата си от 240 огладнели пройдохи, малко се пооблещила и пошушнала на байрактаря си Лъчко: „Турете малко месо в пицата, че тия ме гледат стръвнишки".

В новата ни политическа история пицата се свързва с Р. Овчаров и неговата известна рецепта за пица на дърва (публикувана само седмица след като стана министър на енергетиката). След като се разбра, че ще оглави и ресор икономика, на пазара се появи наръчник как да приготвим пица без продукти.

Със свой вариант на пица се похвалиха и от ДПС. Характерно за нея е, че гостите носят продукти и участват в приготвянето, а като дойде време за ядене, те любезно се подканват да си тръгнат.

На пицата дължим и голяма част от българския принос в музикалната съкровищница. Ние първи сме въвели т.нар. пицикато, което ще рече отривисто отчупване на парченце пица, съчетано с примляскване. В началото на миналия век в София са се появили и първите места, в които се е ядяло пица и едновременно с това са се слушали арии - пиц-ария, откъдето и днешното пицария.

Запитан за състоянието на българската пица, премиерът Борисов отговори: „Няма пица, защото Станишев и Доган изядоха всичко. А Данчето Фандъкова като събирала боклука им изхвърлила и рецептата. Лично съм се разпоредил на моите министри (ония момченца с очилцата) да сядат и да работят".