Какво точно се случва във вашия град?
Какво точно се случва във вашия град? / netinfo

Време е да се огледате наоколо. Но внимателно. Без излишната делнична припряност или притъпено неделно внимание. Ако случайно четете това от дома си, станете и погледнете през прозореца. Може пък да сте се настанили на нова и модерна пейка в парка, около вас - шум от забавни дечица и скърцаща въртележка, а вие ровичкате в телефона си през безплатен безжичен интернет. Или пък привечер, на път за дома, сядате да изпиете чаша капучино на открито и ползвате безплатен компютър на уличното барче. Ако случайно се увлечете, срещнете приятел и неусетно закъснеете, няма проблем. Наистина няма - магазинчето до вас е отворено до късно. Детето ви го няма, защото е на уличен фест, организиран от умни хора, които създават днешната градска култура. Не е опасно - улиците са осветени, то ще се върне с удобен градски транспорт.

Да, всичко това е  възможно и това е един добър за живеене град. Модерен, щях да забравя. 

Винаги съм вярвал в първите впечатления, но в крайна сметка, когато става дума за градове, те лъжат. Трябва да останеш на някое място, да изпиташ ранна утрин и късна вечер, да изпиеш повече чаши вино в квартално ресторантче и да намериш всички вестници и списания, от които имаш нужда в неделя сутрин. Трябва да отидеш на кино и да има къде да спреш колата си. Трябва да поживееш в този град. И когато си тръгнеш, да искаш да се върнеш отново.

За трета поредна година Дарик и „24 часа" започват националното допитване „Кой е най-добрият  град за живеене?". То стартира като малък, бутиков проект, който споделяше приятелски нашата необходимост да намерим най-добрия град за живеене в страната. С безсънните дни и седмици, прекарани над разнообразни критерии, цифри, оценки, мнения и купчини с информация, ние вече сме сигурни какво търсим и знаем как да го намерим. И "Най-добрият град за живеене в България" е един от мащабните медийни проекти в страната. Поради тази причина за трета поредна година започва тази своебразна градска надпревара, която ще определи най-добрия град. За живеене. 

Добавили сме  нови градове, обединили сме критерии, сложили сме нови. Но едно нещо няма да променим и това е инстинкта ни за това кое е хубаво и кое лошо, както и субективната си оценка. Поради тази причина мнозинството от критериите остават субективни, защото твърдо вярваме, че трябва да си пипнал, видял и усетил нещо, за да го оцениш. Скучна екселска таблица понякога не носи кой знае каква меродавна информация.

Много неща бяха изписани за градовете и тяхното бъдеще в предишните издания на конкурса, сега ще бъдем по-лаконични. Тази година за пореден път търсим град, който работи и е удобен за вас и вашето семейство. Град, който позволява да започнете рано сутрин със свежо настроение, да свършите задачите си за деня, да спортувате привечер и да изпиете любимо питие със скъп приятел вечер. Град, който позволява да живеете модерен живот. 

Такъв ли е вашият град и кой точно е най-добрият за живеене в България? Разгледайте grad.dariknews.bg, слушайте Дарик, четете „24 часа" и ни казвайте по-често вашето мнение.

Не забравяйте, че за да определите любимия си град, ще бъде необходимо той да отговаря и  на някои от следните условия, които не са попаднали в нашите критерии:

- възможност да  сбъдва мечтите;
- градът да работи, макар и хаотично, по български, но всеки ден да изненадва с нещо ново;
- да се усеща,  че се мисли за подобряване,  а не влошаване на инфраструктурата;
- интелигентен набор  от барове, кафета, ресторанти, които  са отворени до късно вечер;
- безкрайни бизнес възможности за млади и креативни дами и господа;
- удобно летище, което позволява да се озовеш до всяка една дестинация в Европа в рамките на деня;
- щастливи хора, които се радват на възможно най-много дни през годината на слънчево време;

Гласувайте за вашите предпочитания на grad.dariknews.bg.