Йоахим Гаук - бъдещият германски президент
Йоахим Гаук - бъдещият германски президент / снимки: Reuters, архив

Бъдещият германски президент, 72-годишният Йоахим Гаук, пастор и бивш правозащитник в бившата ГДР, се ползва с голям морален авторитет, за да изпълнява пост, опетнен от скандали, които принудиха предшественика му да подаде оставка.

Високият усмихнат мъж с побелели коси, който почти винаги говори тихо, е роден в североизточна Германия, където е израснала и Ангела Меркел, дъщеря на пастор.

Роден през януари 1940 г. в Рощок (североизточна Германия), Гаук решава да стане пастор в Лутеранската църква на ГДР, където църквите се радват на относително спокойствие. В автобиографията си "Зима-лято, пролет-есен", която излиза през 2009 г., той разказва за произволните арести и задържания в продължение на месеци от политическата полиция на Източна Германия, Щази, на които е бил свидетел.

Баща му е арестуван и осъден на 25 години затвор от съветски военен съд, докато Гаук е все още дете, и прекарва няколко години в лагер в Сибир. Използва положението си на пастор, за да защитава правата на човека и при първите демонстрации през 1989 г., които водят до падането на Берлинската стена през ноември, става говорител на опозиционния колектив Нов форум в Рощок. На 3 октомври 1990 г. е избран да ръководи центъра за съхранение и използване на архивите на Щази, тайната полиция на бившата ГДР.

Йоахим Гаук  бъдещият германски президент
netinfo

Заема този пост 10 години, с което се превръща в олицетворение на дейността в Германия, свързана с разкриването на истината за бившата комунистическа диктатура. Това го прави черната овца за лявата радикална партия "Левите".

Въздържайки се да откликва на натиска на световната политическа общност, той се самоопределя като "консерватор от либералната левица" и "истински патриот", като приема да се кандидатира през 2010 г. за президент на Републиката, преди всичко церемониален пост, който обединява морална и аполитична власт. Става изключително популярен - "Шпигел" го нарича на първа страница "по-добър президент" няколко седмици преди изборите.

Подкрепян от социалдемократите от германската социалдемократическа партия и от Зелените, той предизвиква за всеобща изненада, кандидата от мнозинството Кристиан Вулф - жертва на малък бунт на някои депутати от коалицията на Ангела Меркел, на трети и последен тур, който изгубва с малко. За пресата остава "президентът на сърцата". Оставката на Вулф в петък след скандала с подаръците, получени от богати приятели и опитите му за сплашване на пресата, връщат Гаук на политическата сцена.

Йоахим Гаук  бъдещият германски президент
netinfo

С подкрепата на християндемократите на Меркел, либералният й съюзник Свободната демократическа партия - либерали, Социалдемократическата партия и Зелените, избирането му от федералното събрание, в което влизат депутати от Бундестага и представители на политическия свят и гражданското общество, избрани от регионалните парламенти, което трябва да стане до 18 март, е само формалност.

Но дори и при всеобщо избирателно право, той най-вероятно щеше да бъде избран с мнозинство. Проучване, публикувано във вестник "Билд", го поставя начело в списъка на проучените личности с 54 процента. Йоахим Гаук прояви скромност при първото си изявление снощи на пресконференция, на която бе обявена кандидатурата му, като предупреди, че не е "нито Супермен, нито непогрешим мъж" .

Гаук, който смята, че ще бъде "пътуващ професор по политика", иска преди всичко съгражданите му да разберат отново, че живеят в добра страна и могат да я обичат. (БТА)