Future Cities: 2: Развиват ли се градовете в развиващите се страни?
Future Cities: 2: Развиват ли се градовете в развиващите се страни? / ®

Трудно е да се определи в какъв град е добре да живеете. Зависи от толкова много неща - имате ли семейство, деца, търсите ли сигурност и спокойствие или неочаквани обрати и изненади? Във вторият панел от конференцията „Future Cities”, организирана от Economist, световноизвестни урбанисти и кметовете на Йоханесбург и Дар ес Салаам дискутират по темата.

Future Cities: 2: Развиват ли се градовете в развиващите се страни?
netinfo
Трябва ли един град да бъде буквално пренаписан отново, за да работи? Може би нещо като футуристичната визия на Корбюзие, който искал да преобрази тотално Париж, да остави само Нотр Дам, а всичко останало създадено отново без никакъв спомен от миналото и историята на града - нови магистрали, нови автомобили, нови високи сгради, чували сте историята... 

Толкова ли е хубаво обаче града да бъде перфектно планиран, улиците - идеални и с отличен асфалт; между всяка къща и ниска постройка - добре оформена зелена градина. След вечеря улиците в тези градове се изпразват, спокойно е, няма престъпност.

Възможно е да ви харесват друг тип градове - в които не всичко е наред, развиват се пред очите ви, малко са хаотични - свиваш по една улица и внезапно се озоваваш в нов квартал - цветен и енергичен; свиваш по друга улица - вече си в шарен свят с емигранти и различен тип кухня, заведения, магазини. Градът кипи и късно вечер, но - има престъпност, не винаги улиците са сигурни, не всички улични лампи работят. 

Future Cities: 2: Развиват ли се градовете в развиващите се страни?
netinfo
В какви точно градове бихте искали да живеете? Цюрих и Виена - идеални примери за градско планиране? Или Йоханесбург и Дар ес Салаам, където положението винаги се движи по ръба на бръснача? Нещата ту отиват в добра посока, ала внезапно след това се влошават. Опасно е да се разхождаш сам, но пък има едно неописуемо очарование - градовете кипят, създават необичайни неща, развиват се в неочаквани посоки, креативната енергия е силна, френетична. 

Във втората част от дискусията „Future Cities” на списание Economist, спонсорирана от Ericsson, беше обсъждано случващото се в градове, които са основна двигателна сила за развиващите се африкански страни. Тези градове реално са отговорни за икономиките на цели държави, а самите държави икономически и политически все са далеч от средното ниво на европейските и северноамерикански страни. 

Какви обаче ще бъдат последствията за жителите на тези градове, ако там не бъде приложено умно градско планиране? Какво ще се случи с тези градове.? 

Кметът на Йоханесбург, един опасен град, който дори самите южноафриканци понякога избягват, представи програмата „Джобург 2040”. Твърде амбициозна за бизнес-центъра на Южна Африка, програмата е фокусирана върху превръщането на Йоханесбург в град за динамично развитие на нови продукти, иновации, търговия, финанси и услуги. Нещо повече - без да остава само на хартия, програмата наистина се случва и върху нея се работи непрекъснато. Повече за визията на кмета Паркс Тау може да видите на този адрес: www.joburg.org.za/gds2040/gds2040.php, където подробно е описано как седмица след седмица кметството ще представя и обсъжда визията си за развитие по осем основни теми - как да стане градът по-добър за живеене; устойчивост и ресурси; здравеопазване и бедност; управление; транспорт; безопасност; околна среда; икономически растеж; превръщането на града в smart city.

Future Cities: 2: Развиват ли се градовете в развиващите се страни?
netinfo

Кметът на Дар ес Салаам, столицата на Танзания, представи визията си за развитие на вече почти 3-милионния град, който в момента е най-бързо развиващия се африкански град (с ръст от 4,3 процента годишно). „Гледам на строежа на небостъргачи в града като символ на икономически растеж”, разказа Дидас Масабури. „Новите високи сгради заменят старите, но заедно с това оценяваме и предизвикателствата - идентифицирахме зоните с критично състояние на пътищата и ще ги оправим. Заедно с това се опитваме да подобрим обществения транспорт като мярка за справяне с трафика и задръстванията”.

Future Cities: 2: Развиват ли се градовете в развиващите се страни?
netinfo
„Future Cities” е конференция на Economist. Основен спонсор е компанията Ericsson, световен лидер в изграждането на системи за създаване на устойчиви и модерни градове. 

Тези репортажи достигат до вас благодарение на Ericsson.