Алексей Навални - блогърът, който разрушава Путин
Алексей Навални - блогърът, който разрушава Путин / снимка: БГНЕС

Ако днес има една фигура, която безспорно набира скорост и популярност в Русия това е 30-годишният блогър Алексей Навални.

На 5-ти декември при първите протести срещу изборните измами и фалшификации в центъра на Москва Навални се превърна в основния център-нападател срещу режима. "За нас казват, че сме били обсебени от компютрите хамстери. Да, аз съм хамстер в мрежата и искам да притисна тези мръсници!, каза Навални имайки предвид прокремълските партии и преди всичко "Единна Русия", чиято победа на парламентарните избори от 4 декември е оспорвана.

Само няколко часа по-късно Навални бе арестуван от полицията. Прехвърлян тайно от едно полицейско управление в друго, 30-годишният адвокат в крайна сметка след два дни бе изправен пред Трибунала и осъден на 15 дни затвор. Близките остават без никаква новина за него от понеделник вечерта до вторник на обяд. Същата присъда получи и Илия Лашин, друг известен противник на режима в Москва.

Русокосият и със сини очи Алексей Навални взривява интернет в Русия от 2010 г. Благодарение на неговия сайт Роспил, който на руски език означава "кражба на фондове и преди всичко тези от държавата", в страната бяха изнесени умопомрачителни данни за корупцията в родината му.

Публиката следи всяка запетайка в този сайт. През месец октомври 2010 г. Навални обвини ръководството на общественото дружество "Транснефт", който е монополист на петролопроводите в Русия, в пренасочване на огромни суми от петролопровода от Сибир към Тихия океан, дълъг 5000 км. На базата на секретен доклад от Данъчните власти Алексей Навални разкри, че от сметките на компанията са източени 2.9 млрд. евро от общо 8.7 млрд. евро бюджет за изграждането на петролопровода.

Навални е автор и на превърналата се вече в легендарна оценка и определение за партията на Путин - "Партия на крадци и мошеници".

Алексей Навални не се смята за революционер. Според него той е "една обикновена муха, която когато хапе, много боли".

30-годишният Навални е дипломиран юрист от Университета в Москва, стипендиант от Йейл в САЩ. В началото е привърженик на либералната партия Яблоко. По време на протестите на 4 декември той поведе "Руският поход", смятан за националистическо движение, в което има много младежи. "Маскираните младежи ви изглеждат страшни и опасни? Нищо подобно! Те не са по-ужасни от лицата на Путин и Медведев, които гледате всеки ден по телевизията", каза Навални минути преди да бъде арестуван от полицията. (БГНЕС)