Национално обединение на десницата отстоява за ред, законност, грижа и подкрепа за работещия и предприемчивия, каза Петър Москов пред журналисти в Русе.

„България има нужда от промяна, но за нас - нормалните хора, промяната от сегашното гербаджийско статукво не може да бъде в лицето на съюз между старите просъветски социалисти, в лицето на БСП и компания, и новите модерни социалисти в лицето на “Да, България”. Смисълът на промяната трябва да бъде връщане към ценностите на дясното, което е постоянно и в отговорите си, и в тезите си, и аз гарантирам, че ние безкомпромисно ще защитаваме тези тези“, посочи той.

Многобройните компромиси, които направиха ГЕРБ и старата десница, превърнаха в крайна сметка България вместо в модерна и просперираща икономика, в една от най-корумпираните страни в Европа. Тези компромиси превърнаха бившите партийни секретари на БКП в днешните капиталисти, големи работодатели, и на практика държат цялата българска икономика. Не това бяха целите и задачите на десницата, когато тя възникна преди тридесет години. Затова ние казваме, че трябва да се преучреди нова десница, която да наложи десните принципи в България без компромис, както това се случи в проспериращите днес останали бивши комунистически държави“, допълни още Москов.

По думите му корупция възниква в точките на контакт между публичната среда, която определя правилата и финансирането, и частния интерес, който търси да спечели това финансиране и определени поръчки. Според него, решението не е едно, но е свързано с ясното разграничаване и публичност точно на тези точки на контакт.

На първо място трябва всички ние да си дадем сметка, защото детайлите на кого е подчинен прокурора в Дупница – на Кюстендилски или на централния, той вероятно е смислен, но не решава въпроса. Първо обществото трябва да има дневен ред и да си даде сметка какво й е работа на държавата, и какво - не. И абсолютно законодателно през ясна политическа воля да ограничи възможността на държавата да се разпростира в точките на контакт с предприемачите и с частната икономика. Защото не й е това работата. Това е политическо решение. Второто – на законодателно ниво процедурите, по които се осъществяват тези правила трябва да бъдат изключително ясни и да не подлежат на тълкуване. Това са двете неща, които могат да ни доведат до намаляване на индекса на корупция“, коментира Петър Москов.

Според него, в борбата с корупцията изключително важна е и личната отговорност.

„Ако има хора, които са допринесли за това да има лоши практики, качеството на живот да е влошено, парите от данъците ни да отиват по предназначение, а не в джобовете на някакви хора, те трябва да бъдат посочени и да понесат цялата тежест на закона. Според нас, в Национално обединение на десницата, ГЕРБ е изключително виновна, че с многобройните си компромиси с правото, със законността, с десните принципи, в крайна сметка допусна днес да е възможно връщането на символите на комунистическия провал Румен Гечев и Жан Виденов. Именно заради компромисите с десните принципи, извършени през последните години, днес тези имена се връщат в българската политика не със скандал и архаичен комунизъм, а като легитимна алтернатива. Нещата с ревизиите обаче не винаги изглеждат по този начин“, каза той.

Истината е, че на България е нужна дълбока промяна, допълни Москов.

„Там, където е нужно, трябва да има ревизия и да има смяна на хора. Смяната на калинки е безкрайно важна, но между възможността да направиш промяна и да смениш хора има огромна разлика. Едното е промяна, а другото е смяна. Между възможността да промениш България към добро, като я върнеш към ценности, принципи, традиция и основания, и това да правиш революция и да сменяш всички, за да ги сочиш с пръст има огромна разлика. Българската десница е тук, за да могат хората да имат такъв избор“, посочи още той.

„Хубаво е да има последователност, да има яснота. Всъщност убиващата корупция е тази, която утре, на мен и на вас, ако искаме да отворим магазинче, ни пречи да го направим, ако не си платим. За да минем през хилядите административни разрешения, ние трябва да си платим. Затова ние в Националното Обединение на Десницата предлагаме да се унифицира в единен кодекс всички изисквания към малкия и средния биенес. Ако само това се промени, ние всички ще се събудим в различна държава“, коментира още Петър Москов.

За големите обществени поръчки решението, което дава Националното Обединение на Десницата, е свързано със следното: „първо, ако ние с вас имаме два камиона няма как да спечелим поръчка да строим лот от някоя магистрала. Има дадености, които не можем да пренебрегваме в борбата си за справедливост. Трябва да се променят критериите за обществените поръчки. Професионалните гилдии – инжинерингови, строителни, университетски трябва да дадат критериите и параметрите на това. Сега това не е така. Ако аз съм държавен служител, а вие строител, то вие ми казвате, че имате собственото си строително "ноу хау" как трябва да изглежда тази дадена отсечка. Предварително ясни публично зададени критерии от професионалната общност, а не от някой служител“.

Раздробяване на разговора и за корупция, и защо парите ни не се изразходват по ефективен начин на сектори, той убива голямата цел. Ако нещо в планирането има доказателство, че има корупционна практика, резултатът е, че ние ще уволним главния архитект или ще сменим кмета, или някаква такава щуротия, но процесите ще останат същите. Това, което касае здравеопазването или големите обществени поръчки, касае и градското планиране – яснота при критериите, яснота при професионалните гилдии за това какви са параметрите на качественото строителство и оттам нататък – търсене на отговорност за резултата“, посочи още Москов.

Национално обединение на десницата настоява обхвата на този публичен регистър да бъде променен. И то да бъде променен с включване на всички, които имат публично отношение към дебата за това накъде се движи обществото.

„Защото извън политическите партии и работодателски организации, и синдикати, и голямо количество НПО-та – те се занимават с политика: обясняват какви трябва да бъдат данъците, защитават определени интереси, разказани като интересите на една малка група общност. Този списък трябва да бъде разширен. Вие знаете ли как се финансира зеленото НПО, което преди две седмици блокира възможността "Дънди прешъс" на направи изследвания? Не знаем, нали? Когато формираш обществено мнение в публичен дебат накъде да се развива държавата, или определен икономически или социален сектор, ти трябва да бъдеш обект на публичен регистър. За да знаят хората откъде са ти доходите. Защото ти можеш да защитаваш пациентите, а в същия момент да получаваш пари от фармацевтичната индустрия“, коментира Петър Москов.

Това съдържание е част от платената изборна рубрика на сайта