Местни избори се провеждат днес, 29 октомври. Избираме общински съветници, кметове на общини, кметове на райони в София, Пловдив и Варна и кметове на кметства.

От рано сутринта до урните отидоха и редица политици, за да упражнят правото си на глас. Ето за какво гласуваха те:

Ваня Григорова: Аз очаквам да победя, а не да отида на балотаж

Гласувах за София, в която всеки един гражданин може и трябва да бъде чут. Това каза кандидатът за кмет на столицата Ваня Григорова, след като упражни правото си на глас.

"Надявам се, че разговорите за технологиите от вчера не са засенчили идеите и посланията на кандидатите. Призовавам всеки един от нас да не се смята за ням свидетел на това, което се случва в неговия живот", каза тя и допълните, че е гласувала за София, която трябва да бъде един по-светъл град.

"Освободен от властта на парите, град в който всеки се чувства у дома си, град без елитни и неелитни училища, град без частни улици и без заградени обществени такива. Призовавам хората днес да излязат и да покажат, че хората са по важни и от машините", подчерта Григорова.

Ваня Григорова
БТА

"Аз очаквам да победя, а не да отида на балотаж, тъй като в крайна сметка след 33 години власт на парите е време хората да се усетят. Гласувах толкова рано днес, за да покажа и на хората, които толкова рано дори и в неделя отиват на работа, че всеки може да отдели няколко минути, за да участва в политиката", каза още тя.

По думите й технологията не е важна, защото правото на глас може да изрази, както на машина, така и на хартия.

"Не бива да превръщаме технологията във водеща тема, когато водещата тема трябва да бъдат идеите за това как трябва да се промени София през следващите четири години", коментира тя и пожела успех на всички кандидати.



Терзиев: Продължавам да съм оптимист, че ще направим силно представяне

Продължавам да съм оптимист, че ще направим силно представяне днес. Гласувах за една по добра и управлявана София. Това заяви кандидатът за кмет на столицата Васил Терзиев.

"Вярваме, че може повече от това, което ни се казва, винаги е било така. Ще бъде по-добре. Оптимист съм за бъдещето на града", каза той, след като упражни правото си на глас.

Терзиев сподели, че се надява да има висока избирателна активност, тъй като изборът днес предопределя състава на бъдещия общински съвет, предопределя много неща, които ще се случат или няма да се случат.

Васил Терзиев
БТА

"Не бъдете апатични, излез те и гласувайте", апелира той гражданите.

"Дали е на хартия или на камък, отговорността е у нас", каза Терзиев и допълни, че се надява вотът да не бъде опорочен.



Антон Хекимян: Нагледахме се на достатъчно хаос, време е София да бъде още по-добре управлявана

"Призовавам хората да гласуват не само заради хубавото време, а това е начинът гласа ни да бъде чут. Гласувах за по-сигурна, по-чиста и по-подредена София." Това заяви кандидатът за кмет Антон Хекимян.

"Гласувах за това хаоса в държавата, който виждаме през последните две години и половина да не се повтори. Нагледахме се на достатъчно хаос, време е София да бъде още по-добре управлявана", каза още той. "Има опашни пред урните, има хора, които искат да гласуват. Аз винаги съм гласувал, откакто има машини с машини и щях да го направя и сега, ако не бяхме загубили доверието в този процес", заяви Хекимян.

Антон Хекимян
БТА

Той допълни, че още в петък е заявил, че ще гласува с хартия независимо, какво щеше да е решението на избирателната комисия.

"Имаме достатъчно примери в Европа, че се гласува на хартия. Трябва да имаме доверие в държавните институции. Все още имаме държава, надявам се да продължим да имаме", каза кандидатът за кмет на София.



Вили Лилков: Гласувах за чиста и зелена София

За съжаление всички тези, които управляват изборния процес, допуснаха голям театър. Те дължат обяснение на гражданите. Надявам се да не се отрази на честността на вота. Това заяви кандидатът за кмет на София Вили Лилков. Гласувах за чиста и зелена София, за уютна градска среда. Това е и моето послание към софиянци, каза още кандидатът за кмет на столицата.

вили лилков
БГНЕС


Деян Николов: Гласувах за прозрачно управление и по-справедлива София

"Надявам се вотът днес да бъде честен. Гласувам за по-справедлива София, морално и прозрачно управление в следващите 4 години". Това заяви кандидатът за кмет на София Деян Николов.

Той посочи, че се надява през следващите 4 години СОС да работи ефективно и да се обърне повече внимание на крайните квартали.

Деян Николов
БГНЕС

"Сега с хартиената бюлетина при всички положения ще бъде малко по-трудно, ще има невалидни бюлетини, но се надяваме всичко да мине успешно", допълни Николов. 

По думите му има реални шансове за балотаж.



Ивайло Вълчев: Застанах пред урната с леко неудовлетворение, защото съм огромен привърженик на машинното гласуване

Гласувам за това София да бъде такава, каквато всички си я представяме, като един модерен европейски град от 21 век. Това заяви кандидатът за кмет на столицата Ивайло Вълчев.

Ивайло Вълчев
БТА

"Силно се надявам хората днес да излязат и да гласуват с разум и поне днес да оставят на страна излишните емоции, които днес дойдоха малко в повече", каза още той и допълни: "Често да ви кажа застанах пред урната с леко неудовлетворение, защото аз съм огромен привърженик на машинното гласуване".


 

Премиерът: Днес е важно абсолютно всички да излязат и да гласуват

"Гласувах за това София да бъде управлявана по-добре. От хора, които могат, знаят, от екип, в който има инженери, архитекти, IT специалисти, които могат да направят София много по-чиста, по-красива и, в която искаме да живеем." Това заяви премиерът Николай Денков

"Днес е важно абсолютно всички да излязат и да гласуват. Разберете хора, от вашият глас зависи, какъв ще бъде града, селото, в което живеете", каза Денков. 

Той заяви, че колкото повече хора излязат да гласуват, толкова по-малко ще са злоупотребите. 



Борисов: Решението на ЦИК беше правилно, за да могат хората спокойно да отидат и да гласуват

"Гласувах за правене на детски градини, училища, метро паркове, фонтани, алеи. Видно е, че след три години не можа да стане. Надявам се новият кмет да започне да строи от Люлин до "Цар Борис". Детската болница, която спряхме преди три години, очевидно е, че няма да стане. За това гласувах." Това заяви Бойко Борисов, след като упражни правото си на глас. 

На въпрос дали ще се отразили липсата на машини на изборите той отговори: "Това, което стана през последните дни, не е добре. Как бихте се почувствали, ако някой ви копира паролата за телефона?"

"Решението на ЦИК за тези избори беше правилно, за да могат хората спокойно да отидат и да гласуват", подчерта Борисов. 



Желязков: Гласувах за това София да изпълва със съдържание девиза си

"Гласувах за развитие на града, в който съм роден, в града, в който съм избрал да живея и работя". Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Росен Желязков, след като упражни правото си на глас в София в секция в Медицинския колеж "Йорданка Филаретова".

Той добави, че е гласувал за това София да изпълва със съдържание девиза си: "Расте, но не старее". 

Росен Желязков

"Поне две поколения или тези, които са дошли да живеят през последните години в София, не помнят какъв беше градът – нямаше транспортна инфраструктура, нямаше инженерна инфраструктура, нямаше система за обезвреждане на битовите отпадъци. Сега градът напълно изпълва съдържанието на девиза си", каза още Желязков и благодари на досегашния кмет Йорданка Фандъкова, която, по думите му, е била принципна и последователна и е изпълнила със съдържание функцията си на кмет.

Председателят на НС коментира, че гласуват хора, не гласува средството за упражняване на глас, така че моралът е в хората. Вярвам, че ще имаме избор, който да доведе до избор на достойни представители на местното самоуправление“, подчерта Росен Желязков.

Христо Иванов с апел към гражданите: С машини или без, излезте да гласувате

Днес гласувах с мисълта, колко е важно въпреки всички безотговорни опити да се дискредитира изборния процес, да се внесе хаос, колкото е важно хората да излязат днес да гласуват". Това каза Христо Иванов, след като упражни правото си на глас.

Христо Иванов
БГНЕС

"Правото на глас е най-силният инструмент, който гарантира, че България ще продължи да се развива напред. Много е важно всеки да разбере своята отговорност и да даде своят глас за себе си, за града и страната си. Утре няма да можем да гласуваме, днес трябва да го направим", каза още той.


 

Петков: Колкото повече хора гласуват, толкова по-малка ще е тежестта на изборните измами

Кирил Петков
 упражни правото си на глас в София. "Гласувах така, че да мога следващите 4 години да казвам на местната власт "не съм съгласен с това или с друго, защото съм дал своя глас", заяви той пред журналисти. Според него колкото повече хора гласуват, толкова по-малка ще е тежестта на изборните измами.

"Гласувах също и фасадите на училищата да станат по-хубави и дворовете, гласувах и общинските болници да станат по-нормални", допълни Петков.

Той цитира и изказване, което е чул днес: "Гласувайте като машини, въпреки че използвате хартия".



Костадинов: Гласувах да имаме това, което имахме като деца

Костадин Костадинов
 гласува в родния си град Варна. Той упражни правото си на глас в 10 ч. "Нужно е имаме кмет, който да ходи на работа като за начало", заяви той. "На второ място да имаме това, което имахме навремето като деца", изтъкна Костадинов. Той допълни, че си спомня какъв е бил градът, когато е бил дете и по негови думи градът е бил чист, работещ и е бил витрината на България. "Сега не искам даже да го коментирам, защото ми е болно", добави Костадинов.

Според него това е носталгия по един нормален живот. Той смята, че трябва да има работещи хора. Костадинов призова всички българи да излязат и да гласуват.



"Най-важното днес е да се гласува масово. Да се осигури спокойствие в изборния ден. И да има увереност, че всеки българин ще получи коректно зачитане на своя глас". Това каза президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас. 

Във връзка с доклада на ДАНС той заяви, че в момента имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес.

"Очаквам компетентните органи в най-скоро време да направят разследване и да оповестят кои играчите и мотивите", подчерта държавният глава. 

 

Гласувах за промяна на досегашния модел на управление в столицата. Това каза Корнелия Нинова в деня на местните избори.

"Гласувах за прозрачност, за това парите на софиянци да се харчат честно и открито, да служат за по-добри улици, по-чист въздух, да няма задръстване, да няма презастрояване, хората от крайните квартали и тези от центъра да имат еднакви условия за живот", допълни тя.

БГНЕС


Корнелия Нинова призова хората да гласуват. "Виждам по избирателната активност, че решението за отмяна на машините не е повлияло тежко. Активността е същата, дори по-висока от предишните избори. Призовавам тези, които още не са упражнили правото си на глас да го направят", категорично заяви Нинова.

Нинова: Гласувах за промяна на досегашния модел на управление в столицата

"Важно е да има прозрачни и честни избори. Има видеонаблюдение - членовете СИК да го имат предвид, ако някой има намерение да прави нещо при преброяването. Имахме опасение, че това може да рефлектира върху избирателната активност. Истинността на вота довечера зависи от членовете на ОИК и СИК", предупреди Нинова.

БГНЕС


"Четох доклада на ДАНС. ЦИК си взе решението, уважаваме тяхното решение, тези, които не мислят така, могат да обжалват във ВАС, каза Нинова. Проблемът с машините няма да свърши днес при тези избори", уточни тя.

 

За всички свободни хора е много важно парите от нашите данъци да се управляват справедливо и да бъдат използвани по предназначение, защото в последните дълги години на управление на София точно в това отношение имаше много тежки злоупотреби. Това заяви ген. Атанас Атанасов, който упражни правото си на глас в Националната търговско-банкова гимназия.

Разчитам новият кмет и новият общински съвет да управляват нашите пари справедливо и те да бъдат използвани за обществени дела, посочи Атанасов.

Според него "тези, които организираха този компот с машините, направиха лоша услуга на себе си, защото това повиши избирателната активност".

Хартиената коалиция работи по тъмно и на тъмно. Това написа във Facebook профила си Лена Бориславова, публикувайки снимка с Мирослав Иванов, който държи бебето им.

И призова гражданите да гласуват.

Лена Бориславова гласува с бебето си (СНИМКА)

"На изборите през април ПП-ДБ бяха първа политическа сила до последния час - затова е важно да сме активни и да не се успокояваме. Хартиената коалиция работи по тъмно и на тъмно", написа тя в публикацията си.