Журналистите от RFI-София не знаели, че спират програмата им
Журналистите от RFI-София не знаели, че спират програмата им / снимка: sxc.hu
Журналистите от RFI-София не знаели, че спират програмата им
24394
Журналистите от RFI-София не знаели, че спират програмата им
  • Журналистите от RFI-София не знаели, че спират програмата им

Журналистите от RFI-София не са били уведомени, че се спира тяхната програма и започва излъчване на радио „Фокус", съобщи за Дарик Мануела Манлихерова. Журналистическият екип на RFI-София публикува на сайта на радиостанцията декларация, в която се обявява срещу решението на СЕМ за закриването на радиото. Малко след това сайтът беше спрян, а на честотата на RFI в София започна да излъчва радио „Фокус".

За Дарик журналистката Мануела Манлихерова разказа, че тази вечер е имало среща на екипа на RFI-София с досегашния изпълнителен директор Нели Зюмбилова. Ето какво още каза Мануела Манлихерова:

Очакваме, че в четвъртък собственикът г-н Добрев, поне така ни обеща в телефонен разговор, ще дойде и ще ни изясни ситуацията. Беше така коректен да обяви, че никой няма да бъде ощетен. Ние реагирахме с декларация единствено от морална гледна точка, защото всички дойдохме на работа с желанието да изпълняваме своите професионални задължения. Всички бяхме готови да правим предавания и съвсем неочаквано за нас ефирът изчезна и на нашата честота прозвуча друго радио.

Това технически как става? Радио „Фокус", което в момента излъчва на честота на RFI...

Така и не можахме да разберем как технически се е случило това. Вероятно хората, които излъчват на нашата честота, могат да ви обяснят повече.

Там, където е вашият офис, има техника, която излъчва?

Да, имаме си нормално, професионално радиостудио.

Т.е. от него можете да правите продукция, която няма къде да се излъчва?

Нямаме къде да излъчваме. Днес всички сме готови и за утре записвахме материали, няма къде да ги излъчим.

Някакво обяснение получихте ли от някого?

Изправени сме пред факта, че на честотата звучи друго радио. То не е приемник в момента на нашата програма. То има собствена програма. Говори се за медийно партньорство, че част от нашите продукти сигурно ще се интегрират в другата програма, но просто искаме яснота, нищо повече. Нашата декларация не е насочена конкретно към никого. Просто екипът желае да има малко повече професионално отношение към нас.

От колко души се състои вашият екип?

Нашият екип е общо 24 човека заедно с музикалните водещи.

Можем ли да правим аналогия между спирането на BBC и закриването на RFI в София?

В случая не бих правила никаква аналогия. По отношение на самия случай с RFI може би най-добре трябва да коментират представителите на RFI-Париж, поне такова е и официалното становище, че те са оторизирани да коментират този случай.

Те отказаха да коментират.

Официалната версия изтече в една комюнике, което беше разпространено по медиите и в него пише, че RFI продава поради ниска аудитория в София. От друга страна голямата медия среща и големи затруднения и пренасочва своята политика в друга посока. Това е, което искахме да кажем. Отново искам да подчертая, че с декларацията призоваваме да се обърнат към нас напълно толерантно и да изяснят случая, какво се случва с всеки един човек от екипа и общо с програмата, защото ние оттук насетне не знаем какво правим.