В Белене все още се надяват, че има бъдеще за централата
В Белене все още се надяват, че има бъдеще за централата / снимка: БГНЕС, архив
В Белене все още се надяват, че има бъдеще за централата
51951
В Белене все още се надяват, че има бъдеще за централата
  • В Белене все още се надяват, че има бъдеще за централата

Над три пъти е скочила безработицата в Белене през последните две-три години и вече е над 17%. Това обяви в интервю за Дарик кафе кметът на града Петър Дулев. По думите му съпътстващият бизнес, свързан с проекта за втора атомна централа, също е напуснал района на Белене през последните две години, като е паднал интересът и към терените в общината.

Младите хора в Белене нямат работа и напускат града и държавата, призна кметът, но подчерта, че беленчани все още се надяват, че има бъдеще за централата.

Първият ми въпрос звучи почти като отговор, защото едва ли има беленчанин, който да е доволен от решението на кабинета да спре проекта „Белене". Как бихте обобщили настроенията на хората в града?

Наистина няма беленчанин, който е доволен от оповестеното решение.

Съжалявате ли, че за всички тези години не беше насрочен един национален референдум, който да покаже готови ли са българите да платят цената за една втора атомна централа, и всъщност този референдум да подкрепи вас, вашия град и този проект?

Българите няма да плащат цената на атомната централа, защото в разчетите, които се правят в схемата на финансиране, е посочено, че за около десетина, поне по мнението на специалистите, години вложените инвестиции, какви ще бъдат те е друг момент, но ще бъдат възстановени за десет години. А останалите 50 години експлоатация какво ще бъде - разбира се, допълнителни приходи и печалба от производството и продажбата на електроенергия. Така че нека да слушаме специалистите.

Да, но референдум така и не се случи. Той щеше да бъде силен аргумент в посока на едното или другото решение.

Безспорно. Аз смятам, че и сега не е късно да се проведе референдум. Вотът на гражданите беше посочен в предаването „Референдум" по БНТ. И въпреки че е репрезентативна извадка, все пак 74-75 процента гласуваха „за" продължаване строителството на централата. А това мисля, че е показателно.

Уви, правителството вчера и с решение на мнозинството в парламента сложи кръст на този проект. Отиват ли си всички надежди за икономическото оживяване на района и вашия град и общината?

Ние все още се надяваме, че това решение може да бъде реализирано. И обективните обстоятелства сочат, че наистина трябва да се продължи с централата. Нека да се поканят специалисти, да се даде една работна среща, да се сложат всички плюсове и минуси и да се прецени. Аз съм убеден, че плюсовете са много повече.

Така или иначе обаче това не би могло да стане при тази власт, с това взето решение. Като говорите за възможност това някога да се случи, имате предвид вероятно следваща власт?

Нямам информация как вървят преговорите в Русия, но смятам, че Русия ще отстоява позициите за продължаване строителството на централата.

Каква е реалната ситуация в града? Каква е безработицата в Белене?

Безработицата за две години и половина, когато се извършваха все още дейностите по подготовката за новото строителство и стартиране на дейностите, беше 5 процента, сега е над 17,5, но това е официалната. Неофициалната е може би два пъти повече.

Близо 30 процента безработица?

Вероятно.

Останаха ли изобщо млади хора в Белене? Преди повече от година и половина казахте, че бизнесът се изнася вече от града.

Все още засега има млади хора, просто реализация на млади хора, които завършват висши учебни заведения, не може да се намери на този етап. И търсят реализация в големите градове и в чужбина.

Има ли изобщо някакви сериозни инвестиции, направени през тези години, от 2008 година насам, имаше големи надежди?

Имаше и има направени инвестиции. Все още някои от обектите не са завършени. Но това бяха инвестиции на хората, които се надяваха да продължи строителството и базираха своите строително-монтажни бригади, работници и специалисти тук, на територията на град Белене и на общината. Така че, да, разбира се, че има вложени инвестиции. Част от обектите, както казах, са завършени, другите чакат по-положително решение, за да продължат строителството.

Мисля, че през 2008 година имаше голям ентусиазъм в града, шампанско, очаквания за високи заплати, високи цени на терените и земите около града. Вероятно сега тази цена е паднала сериозно?

Не само, че е паднала цената, няма желаещи. Бизнесинтересът просто напусна Белене още преди две години, когато се спряха тези дейности, за които говоря. Така че е много трудно и ние да реализираме, особено капиталовата част на общинския бюджет.

Какво ще се случи с тази площадка на „Белене"? Общината не е неин собственик, но имате ли някакъв ангажимент във връзка с площадката?

Ние не можем да правим някакви особени кроежи какво да бъде на площадката, защото досега се надявахме да продължи строителството. Доколкото ми е известно, намерението за паро-газова централа, но има ли го това някъде, могат да кажат специалисти, има ли възможности за това. Защото всичко, което е строено на площадката, е строено с цел изграждането на ядрена централа.

На Вас звучат ли Ви реалистично тези приказки за газова централа?

Не, не ми звучат реалистично въобще. Защото няма и трасе, трябва да се изгражда трасе, трябва да се извършат всички процедури, проучвания, обсъждания, оценки за въздействието върху околната среда, инвестиционни намерения, което всъщност ще отнеме много време, един достатъчно дълъг срок.

Има доста съоръжения около тази вече направена площадка в района на централата, има лиман за тежки товари. Изобщо това, което е построено до момента там, има ли потенциал да се развие нещо друго? Общината може ли да има някакви планове на база това, което в момента стои като един паметник?

Общината в стратегическия си план за развитие си е поставила паралелно с тази главна цел - да съдействаме за продължаване строителството на централата - свои виждания за паралено развитие на бизнеса, на съпътстващия бизнес - по отношение на общественото хранене, отдиха, туризма, привличане на други инвестиции, за хора, които не са пряко ангажирани в строителството на централата. Така че ние си имаме своите приоритети. Но бизнесът от две години се изнесе от Белене.

Ако не се лъжа, имате един почти цял квартал от недовършени или почти разрушени блокове, които трябваше да приютят специалистите, работниците по централата. Каква ще е съдбата на този квартал?

Не мога да кажа каква ще бъде. Той е собственост на Националната електрическа компания, но това са блокове, които са строени преди повече от 20 години, така че няма как, дори при позитивно решение за атомната централа, тези блокове няма да се завършат. Изграждат се нови модерни жилищни комплекси, които наистина чакат своите специалисти и работещи. Имаме завършен един чудесен квартал със седем жилищни блока и в 50 процента готовност е друг жилищен квартал.

Жилищни квартали, които обаче могат да се окажат празни?

Разбира се.

А старите ще бъдат разрушени, така ли?

Понеже са строени по стара технология, просто е невъзможно тяхното саниране и възстановяване, ремонтиране и пускане в експлоатация.

Вашият град е на 45 години.

1964 година е обявен за град.

30 години от тях са минали под знака „Белене", в даване на старт на проекта, спиране, после размразяване. Оказва се, че май сте населено място, което е жертва на големите политически и енергийни решения на първите хора в тази държава.

Не бих се съгласил с това твърдение, защото когато са започнали проучванията, са проучени над 22-23, доколкото ми е известно, площадки. И по всички показатели площадката в Белене е показала най-добри резултати, отговаряла е на критериите. Смятам, че тогавашните специалисти, които са проучвали терена, са направили верните и точни изводи, за да започне това строителство.

Имах предвид, че икономическото развитие на града стана заложник на този проект и постоянното очакване на някакво решение по темата.

Безспорно, че всичко, като перспектива, като приоритет, в нашите планове, както казах, почива на тази основа. Въпреки че преди промените имахме силно развити земеделие, животновъдство и т. н.

Всъщност Белене е един, може да се каже, световно известен град. Защото името на Белене се цитира заедно с името на България много често покрай проекта за атомна централа. Какво от това може да използвате за развитието на града?

Какво да използваме? Белене има своите достойнства - с това, че е център на един от 11-те природни парка в България, с Беленския Дунавски архипелаг, историческото си минало, Белене е бил древна митница на Римската империя по пътя Белград-Константинопол, преди промените, както казах, със земеделието, над 70 процента от обработваемата земя в Белене беше на поливни площи. Имаме своите достойнства и не пропускаме да търсим решения за развитие и в тази посока.

Това ли е алтернативата?

Не може да се каже, че е алтернатива. Пак казвам, това е като съпътстваща дейност, защото основното, главното за нас е продължаване строителството на централата. Не само за нас, споделяме тревогите с колегите от съседните общини - Павликени, Левски, Никопол, целия регион, от цялата Плевенска област. А знаем ли какво значение има една нова ядрена централа за нашата национална сигурност? Затова да не зачеркваме като енергиен център на Балканите нашата страна, защото знаем нашите съседи в каква посока вървят. Предстои завършване на поредния реактор в Румъния и строителството на други реактори в Турция. Ние ще останем бяло петно.

Уви, така може да се окаже. Надеждата умира последна, включително и надеждата на беленчани там да се случи тази централа. Вероятно, а и от това, което казахте, разбирам, че през последните години в общината влизат повече хора за социални помощи, отколкото някакви потенциални инвеститори. Президентът Плевнелиев вчера начерта едно сериозно бъдеще за инфраструктурата на България. Каза, че ще ходим на ски с метрото в София, че ще има велоалея по протежението на целия Дунав. Това вижда ли Ви се като алтернатива за спасяване на този регион?

Не, не мога да кажа, че това е алтернатива, не съм чул изявленията на президента Плевнелиев, но мисля, че има голяма разлика между инфраструктурата в Северна България и в Южна България. В момента в Белене се провежда общо събрание на Асоциацията на дунавските общини и смея да кажа че всички колеги, без да злоупотребявам с тяхното мнение, наистина нашите усилия се обединяват да привлечем вниманието, а и затова учредихме тази асоциация преди 20 години, за да можем да привлечем вниманието на централната власт към северната част на нашата страна. Защото наистина мисля, че има очевадна разлика и като инфраструктура, и като поминък.

Като доходи и безработица, икономическо развитие?

Разбира се. Анализите, които се правят, особено разработките, с които бяха съпътствани приемането на българската позиция и Дунавската стратегия като цяло, сочат, че наистина Северозападният, Северният, Централният и Североизточен район на България заемат последните места във всичките райони, които са включени в Дунавската стратегия, от всичките 14 страни.

Как ще привлечете вниманието на централната власт към този регион и с колко по-малко смятате, че се инвестира и се влагат средства и усилия при вас, сравнено с Южна България?

Как да ги привлечем? Аз непрекъснато, ако фокусирам отново нещата върху атомната централа, отново отправям покани във всевъзможни посоки да бъдат политиците така добри, тези, които вземат решенията за централата, да дойдат, да посетят Белене, да видят това, което е изградено на площадката. Дори тази сутрин видях по телевизията един политик, който се появи в началото, не знам защо използват все пак неговото мнение, той не знае къде е площадката на АЕЦ „Белене". Все още мисли, че е на острова. Реално това, което е изградено на 2500 дка площ, Вие сама казахте, че има лиман за тежки товари, както и други уникални обекти. Така че поканата я отправям към всички, които вземат тези решения, особено за АЕЦ „Белене", нека да заповядат и да се запознаят на място. Това не е само една гола площадка. Това е площадка, която има изградени уникални обекти, лиман за тежки товари, два крана по 250 тона, бетонов завод, пристанище за насипни товари, завод за метални конструкции, монтажна база, огромна складова база. Но това трябва да се види и когато човек добие визуална представа за всичко това, което е изградено, надявам се и съм убеден, че ще мисли по различен начин.