Стефан Данаилов вече губи интереса си към политиката
Стефан Данаилов вече губи интереса си към политиката / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Стефан Данаилов в „Годината” на Дарик
48259
Стефан Данаилов в „Годината” на Дарик
  • Стефан Данаилов в „Годината” на Дарик

Стефан Данаилов в „Годината” на Дарик:

Стефан Данаилов - трети в класацията Политик на годината. Мислили ли сте си, че ще влезете в класация за политик на годината?

И това доживях. Ами, да ви кажа откровено аз току-що разбрах всъщност начина, по който се излъчва победителят.

Питаме медии.

Значи, това е чудесно и аз не мога да не благодаря на медиите, че откриха в мен политик или пък някъде изчезнаха политиците, за да…

Стотина медии питаме.

Да… и когато ми казаха, аз фактически чух от един мой приятел, който е слушал радиото, но не обърнах внимание. Ваша кореспондентка, която е в Народното събрание говорейки за тази дата 17-и, викам какво е това сега… И така… ми обясни. Но фактът, че… сега разбрах че съм и трети в класацията…

Кунева ви изпревари, ако трябваше да спазваме резултата от изборите, трябваше да сте втори. Обаче пък не вие, трябваше Иво Калфин да е.

Ами сега така са решили медиите. Аз и затова смятам, че ако има нещо хубаво, което ми се е случило тази година, е именно това, че милион и половина граждани на България гласуваха за мен и за Ивайло и… което ми върна доверието в хората.

Вие почнахте с хубавото, аз обикновено почвам разговорите с…

Не, казвам го, защото винаги така тръгват разговорите, при това положение какво щеше да бъде, но пак искам да кажа, благодаря на всички, които са си дали гласа за мен като политик на годината.

Вие от какво се е лишихте тази година заради кризата? Това е годината на кризата, събитие на годината е кризата.

Не, как да кажа, моите необходимости вече във възрастта, в която съм, са доста намалели. Ако ме беше питал, когато съм бил на 30 години, сигурно щях да кажа доста неща, макар че за разлика от много граждани, аз имах и допълнителна работа, знаете, че снимам сериала, играя от време на време в театъра, работя със студентите и няма да крия, че, така, сериозно кризата не сме усетили макар че наблюдаваме процесите какви са. Аз я усещам повече от мои близки, мои роднини, на които се опитвам да помагам, които много сериозно усещат кризата и я усещат и със съжаление с вълнението от това, че някои от тях нямат работа, а други че са на път да бъдат освободени от работа. Не го отдавам на това, че са близки на Стефан Данаилов, не, в никакъв случай, но напрежението е много голямо и това няма как да не рефлектира и към мен. И разбира се, че основните мои приятели от годините са вече в пенсия и също се затрудняват много сериозно.

Хайде да поговорим за новия ден. Кога го виждате този ден? Досега беше клипът…

Да, това беше клипът и това ми беше и девизът на мен, че идва нов ден. Няма да скрия че  някъде в средата на кампанията, аз доста късно влязох в кампанията, от това, което виждах в страната, така, голямото огорчение, разочарованието на хората, придружено със страха от днешния ден, някъде след 15-ия ден за себе си си правих анализа, че в кабината, когато си сам, там, където всъщност записваш за кого искаш да гласуваш, хората ще се освободят от страха и ще бъдат, така, ще мислят по-реалистично за това какво им се случва и какво биха искали да им се случи. И в края на краищата финалните резултати донякъде оправдаха моето мислене, така че се доказа това, че още, така да се каже, отрицателният вот на гражданите е не до такава степен, че да желаят да… поне една от институциите на страната да не бъде в, така да се каже, влиянието на ГЕРБ, но в края на краищата това е решението на хората.

Ако вие бяхте кандидатът за президент, мислите ли, че…

И този въпрос много ми го задават и…

…щеше да е различно?

И до ден днешен граждани ме спират, викат „трябваше вие да се кандидатирате”. Не, аз смятам, че двойката беше много сериозна и ще го повторя пак, уменията, които има Ивайло като международен икономист, аз ги нямам. И някой казва „ами ще имате добри съветници”. Не е само до съветник.

Т.е. рядко се среща някой да каже не ставам за тази работа, за президент.

Не, не става дума… и аз го казах още, е, преди много години, може би година и половина, когато президентът Георги Първанов го сподели в пресата в едно свое интервю, че един добър президент би бил Стефан Данаилов.

Вие на кой ред виждате… Георги Първанов…

Кое?

…на кой ред го виждате, като престане да е президент, в залата на БСП?

Аз смятам, че не е важен редът, на кой ред стоиш. Сега ще ви кажа, едно време…

Лилов стоял на последния, като сдал поста.

Не, поначало по някой път е хубаво да седиш на последния, защото така обхващаш по-голямата част от аудиторията, макар че я виждаш в тила, но я усещаш. Това го казвам чисто от педагогическа гледна точка. От коя гледна точка гледам аз репетициите на моите студенти например? Колкото по-назад, по-добре. Но тук…

Ама най-хубаво се вижда от трибуната.

От трибуната се вижда, въпросът е да можеш да усетиш дали си интересен на хората, които те гледат. И големият, сериозният политик трябва да усеща погледа на тези, които слушат речта му, и да си вади своите изводи.

Дайте да не ви питам евфемистично, Първанов или Станишев ще доведе новия ден?

Новият ден… това, което е другата част на моя оптимизъм, възвърнал се, е, че аз срещнах много млади хора, които много откровено са прегърнали лявата идея и които имат вярата, че можем наистина да променим нещата за по-добро. В този смисъл опитът, който натрупа Сергей Станишев и, от друга страна, и политическите качества и опитът, който също натрупа в тези години Георги Първанов, разбира се, и доверието на хората, които имат към тях, те много могат да помогнат за развитието на БСП в… това, пак казвам, е мое лично мнение. Аз мисля, че този тандем може да подпомогне и да помогне много за едно трето лице, за млад човек, който да тръгне в тази посока…

Вие сте за друг, трети?

Значи, Сергей с тази нова функция, която е, това е голямо признание.

Президент на ПЕС.

Президент на ПЕС.

Вярно, временно, но има шанс да го изберат.

Временно, но конгресът… и разбира се, в тези месеци, аз мисля, че той ще докаже, Сергей е достатъчно амбициозен, че той може и има енергията, ума, уменията да ръководи евросоциалистическите партии. В този смисъл, как да кажа, той трябва да се доказва там. Наблюдавал съм доброто отношение към Сергей от нашите другари от Европа, но… поне аз така си представям…

Т.е. него го виждате в Брюксел, в Страсбург, в тази насока?

Значи, той може да бъде основно в Брюксел и да помага с авторитета…

Така, а Първанов пък…

…който има в партията.

…да прави?

Първанов. Във всички случаи той ще се върне в партията, но никъде не е казал, аз ще се връщам като председател…

Председател.

…на партията. Не мисля, че той би направил такъв ход. Първанов може да бъде много полезен за БСП.

А премиер да става?

Защо да не стане?

И в смисъл, да подредим партията така: Станишев в ПЕС лидер…

Значи, първо, аз съм винаги… и по време на изборите казах…

…Първанов премиер и третият лидер.

Рибата още на Босфора, защото имаше някои другари, които смятаха, че ние ще спечелим твърдо, и аз им обяснявах - рибата в Босфора, ние тигана слагаме.

Това Босфора, заради ДПС ли някаква, така, правите…

Не, защото оттам идва хубавата риба, затова и паламуда го няма сега. В този смисъл Босфора. Но Първанов може да бъде безкрайно много полезен за партията, и то в една сериозна функция. И аз го казвам, коалиционната политика, новата коалиционна политика на нашата партия, не може ли да я оглави Първанов, без да бъде председател.

Защо толкова обичат Бойко?

Кой го обича?

Ами хората. Защо гласуват толкова за него? Понеже казват, че вие сте най-обичаният от българите като артист.

Да, или…

А той защо така успява? Даже и на него му го казах също. Тошо Тошев е писал тая седмица „при него е като БКП, обичат го като съгреши дори”.

Сега, то след тия грешки, поне на шега съм казвал, ако някоя от постъпките на правителството бяхме направили нашият кабинет, досега трябваше да сме някъде зад Загреб. В смисъл народът щеше да скочи и дано да се съберем тук, защото много гафове се направиха, но факт е. Сега, аз няма да анализирам защо го харесват Бойко. Е, харесват го, може би виждат в него тая твърда ръка. Има харизма. Но… то ще си покаже. Ще покаже и аз смятам, че тази всенародна обич може да приключи до година - две, зависи в каква посока ще тръгне България.

А къде бърка левицата?

Не, левицата какво да бърка. Левицата след тоя удар, който ни беше нанесен 2009-а, аз смятам, и затова мисля, че това, което се случи сега в тези избори 2011-а, е добро по сравнение и на онова, което ни се случи 2009-а, и то доста незаслужено. Лично аз преживях много тежко тоя удар, защото не очаквах до такава степен да сме разочаровали българските избиратели. Но мисля, и то се доказва, че няма по-сериозна структура, партийна, която да поеме по-нататък - когато възстанови доверието на гражданите - властта. Сравнявайки другите партии, поне тези, които са, ако мога да кажа, на повърхността…

И го виждате още на другите избори да стане.

Ами ще бъде доста по-сложно на ГЕРБ след следващите избори и мисля, че във всички варианти някакви… Няма да има повече партия, която да бъде печеливша със 121 гласа.

Сред събитията на годината е МВР със специалните разузнавателни средства и Шенген. Няколко въпроса като към майор Деянов.

Значи, определено казано, аз не боледувам за Шенген, защото наистина обидното е това, че ни поставиха в… изчакайте още малко. Винаги могат да ти намерят кусура и да не те вкарат в това…

То тук в случая не става ясен кусурът, нали?

Неясен е… какво е, корупция, холандците не щели.

Холандците…

Аз не смятам, че освен може би от търговска гледна точка, че това е нещо фатално, както се оказа, че май добре стана, че амбициите на Дянков в 2009-а да влизаме във валутния борд… в еврото, еврозоната, май сега ще се окаже виж колко хубаво стана, че не стана. Но рано или късно Шенген ще стане. Тук става въпрос и за друго, че... аз съм уважаван като артист от хората от полицията, не говоря за милицията вече, и аз съм сигурен, че по-голямата част от тях искат да си свършат своята работа, но невинаги могат. Но понеже тя малко от главата тръгва работата, това, което смятам, че е основният недостатък на ръководството на партия ГЕРБ, е това, че по никакъв начин не желае да чуе друго мнение и сама се изолира от другите. Смята, че… аз го говоря и като народен представител дори в една комисия по културата, все пак разбирам доста от култура и аргументирани предложения давам в някои закони, които предлагат, има някакво подозрение, че нещо може да ги подведеш, което не е така. И това се отнася във всички сфери. И от тая гледна точка аз този клип, който вървеше, е факт, защото действително сто милиона и четири бяха за спецразузнавателни средства миналия бюджет, а културата беше оставен на 94. Добре че се усетиха, та увеличиха между първо и второ четене с 10 млн. и стана 104 млн. Говоря за бюджет 2011-а. И в края на краищата какви са резултатите? И това, че ние ще се върнем към времето на нашите отряди, нали имаше такива едни, дето ходехме по улиците, аз не съм бил такъв граждански…

Имате предвид хората, дето сега си пазят колите?

Ами това, дето слизат да си пазят колите.

От друга страна, вътрешният министър пък благодари и на този, дето казал, че видял друг как запалил колата, къде избягал. То няма…

Е, хубаво, де, ама какво…

…държава по света, дето може да сложи до всяка кола полицай.

Не, това е… Това го разбирам, но какво довежда, откъде тръгва това като вълна? Защо някак си, така, циклично се получават някакви такива вълни?

Откъде тръгна? Вие на коя теория ще сте привърженик?

Например какво… Това, което се случи в Катуница. Как стана точно в навечерието на изборите? Сега, може да бъде двояко, как се случва това, че някакви двама или трима, дано ги хванат, подпалвачи, палят, това стига по Европа и холандците още повече… това е, ето, виждате…

Т.е. да не би вие да поддържате тезата, че мафията пали в България?

Не, аз не съм толкова краен, мафията. Повече се говори за мафията, отколкото я има мафията в България. Понеже знаем добре, че този период от…

Не е ли като във вашия сериал?

…1992 - 1996-1997… Не, в нашия сериал е по-дребна, може би ще има следващ по-силен, но едва ли е това дали е терористичен акт, или не е. Въпросът е, че се случва и това тревожи хората. Това тревожи хората от това, че престъпността… тази най-обикновената да ти влизат вкъщи и да ти оберат последните хранителни запаси, това, което се случва в провинцията.

Добре. За пушенето питам всички. Вие в парламента ще гласувате ли?

Аз ще се въздържа. Аз съм пушач, макар че май, че не е редно… (не се разбира - бел. ред.) … защитавам с още един депутат от „Демократи за силна България”, ако не се е отказал, Асен Агов имам предвид. Много трудно е. Разбира се, в края на краищата малцинството се подчинява на мнозинството, но е прекалено крайна мярка.

Забраната навсякъде.

Забраната навсякъде и… Не знам, все бяха обособени места за пушачи и непушачи в заведенията. Да, наистина в обществени сгради, болници това не трябва да се случва, но… Абе всички забрани търсят контрадействия, но няма…

Казахте хубавото, което се е случило - това, че милион и половина са ви подкрепили. Сега, интересно дали догодина пак се виждате в тази класация? Уморен ли сте от политиката?

Аз много пъти съм казвал, че достатъчно, така, сили и енергия отделих в тези 12 години. 12 години. И това, което в моите бъдещи планове… аз като всеки млад човек имам планове…

Стигнахме и до бъдещите творчески планове.

…съм повече склонен да се отдам на това, което най-добре мога да върша и…

Уморихте се от политиката?

И вече с нищо не може да ме изненада.

Не ви е интересна политиката?

Започвам да губя интереса. Преди ми беше любопитно, интересно, наблюдавах, борих се, побеждавах, но сега тези милион и половина, така, ми вдигнаха настроението отново и оптимистичните ноти, но смятам, че постепенно ще се оттегля от политиката, за да поживея моя друг живот.