Пакистански експерт: Ал Кайда може и да е целила Младенов
Пакистански експерт: Ал Кайда може и да е целила Младенов / cнимка: Reuters
Пакистански журналист: Ако бин Ладен беше мъртъв, новината щеше да стане известна
25606
Пакистански журналист: Ако бин Ладен беше мъртъв, новината щеше да стане известна
  • Пакистански журналист: Ако бин Ладен беше мъртъв, новината щеше да стане известна

Не се вижда скорошен край на войната в Афганистан, каза в интервю за Дарик пакистанският журналист Рахимула Юсуфзай. Той е един от шестимата журналисти в света, правили интервю с Осама бин Ладен, и е известен специалист по въпросите на въоръжената борба на талибаните. Юсуфзай живее в пакистанския град Пешавар, кореспондент е на списание „Тайм" и на BBC.

Ето какво разказа пред Дарик Юсуфзай за края на войната срещу талибаните, за интервютата с Осама бин Ладен и с атаката по време на посещението на военния министър Николай Младенов в Кандахар:

Г-н Юсуфзай, по време на конференцията за Афганистан в Лондон бяха обявени планове да се включат талибаните в преговори с правителството в Кабул. Смятате ли, че това ще е успешно?

Съмнявам се, защото не беше представена истинска пътна карта за политически диалог. Основната идея беше да се откупят талибанските бунтовници - да получат пари и работа, ако оставят въоръжената борба. Зная, че повече от 95% от воюващите талибани са лоялни на Молла Омар. Така че ако властите искат да решат тези проблеми трябва да говорят с него.

Но британският премиер Гордън Браун е уверен, че войната ще бъде спечелена в голяма степен до средата на следващата година. Съгласен ли сте с това?

Едва ли мога да се съглася с това. През последните 15 години чуваме непрекъснато подобни оптимистични изказвания. Сега в Афганистан се харчат повече пари от преди, има повече чуждестранни войски има и по-голям политически диалог. Заради това победата може би е по-вероятна отколкото преди, но да се говори, че с военна сила може да се победят талибаните не е реално. Дори и да хванат всички талибани, все ще останат някои, които ще вербуват нови и борбата ще продължи.

Миналата седмица имаше ракетно нападение срещу летището в Кандахар, докато там беше българският военен министър...

Нападения срещу базата в Кандахар има непрекъснато. Възможно е талибаните да са знаели, че българският военен министър ще бъде там и да са нанесли удара тогава. Мнозина жители на Афганистан, дори и полицаи, намиращи се в района на Кандахар, докладват на талибаните. Възможно е да са им казали и това.

Допускате ли, че е възможно българският министър да е бил цел на нападението?

Смятам, че е възможно. Както ви казах такива нападения има всеки ден. Но дори и да не са осъществили те атаката могат да я припишат на себе си. Те следят новините, интернет. Така че би трябвало да са знаели, че министърът се очаква в базата.

Има намерение българските военни от Кабул и Кандахар да бъдат събрани само в Кандахар. Това добра идея ли е?

Това е решение на всяка държава от НАТО. Някои предпочитат да съсредоточат войските си предимно на юг, където има повече действия на талибаните. Повечето държави смятат, че ако войските им са на едно място те ще работят по-добре, защото ще имат едно командване. Но бунтовници има в цялата страна.

Вие сте един от малкото журналисти, правили интервю с Осама бин Ладен. Как го намерихте и как се случи?

Беше пред 1998 г. и първата ни среща беше близо до Кандахар. Втората беше в провинция Хелманд. И в двата случая те се свързаха с мен. Аз не мога да се свържа с Осама бин Ладен, защото нямам телефона му. Те се свързват с теб, те ти казват къде да отидеш, откъдето после те взимат, за да направиш интервюто. Това се случи и в двата случая. Това е едно от най-важните интервюта в моята кариера, защото малко хора имат такава възможност.

Колко дълги бяха интервюта?

Първото беше около два часа. Тогава имаше и други хора и той говори с всички нас. Тогава той обяви джихад на САЩ. Второто интервю беше само с мен. То продължи повече от четири часа, цяла нощ. Беше по времето на Рамадана и поискаха да направя интервюто през нощта, защото през деня не е редно. Затова направих интервюто през нощта, в една голяма палтка на светлината от фаровете на техните автомобили. По време на интервюто в палатката имаше около 20 човека от Ал Кайда.

Как отидохте до мястото? Бяха ли вързани очите ви?

Поискаха да отида в Кандахар, там чакаха в талибанското външно министерство. През нощта ми казаха, че с ескорт ще ме закарат до мястото на срещата. Качиха ме в кола и ме караха около 2-3 часа през нощта. Не ми вързаха очите, но обикаляхме и нямаше как да запомня пътя.

Смятате ли, че Осама бин Ладен всъщност е мъртъв?

През последните няколко години се говори за това. Но смятам, че ако той наистина е мъртъв, новината ще стане известна. Все някой ще каже на някой за смъртта му. Това не може да остане скрито. Смятам, че Осама бин Ладен и жив. Той е внимателен в движенията си, в срещите, не използва телефон, не пътува много. По такъв начин той оцелява.

А Молла Омар?

Той е жив със сигурност. Той редовно посещава различни места, където има талибани. Не се знае къде е - дали в Пакистан или в Афганистан, но е жив.

Доколко можем да вярваме на съобщенията, които талибаните разпространяват в интернет? Можем ли да им се доверим?

Те са достоверни, често се обновяват. Талибаните не искат да се свързва никой с тях, заради това използват интернет. Смятам, че са достоверни, защото това е единственият начин талибаните директно да снабдяват медиите с информация.