П. Карастоянова: Фирмите са поставени на колене - дребният бизнес е смачкан, а едрият - подчинен
П. Карастоянова: Фирмите са поставени на колене - дребният бизнес е смачкан, а едрият - подчинен / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Притеснително е, че на фона на ръста на туристи у нас през последните години, приходите от този сектор на икономиката не се променят. Това мнение изрази в интервю за Денят на Дарик Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Според нея липсва държавна политика в сектора, която да доведе до промяна в цифровите резултати от приходите.

Позицията на Карастоянова идва само ден след като и ресорният министър – на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев отчете ръст от 6 процента на туристите у нас за юни и юли спрямо същите месеци на миналата година. Макар че този сектор беше засегнат след терористичния акт в Бургас на 18 юли.

Поли Карастоянова, която е и член на ръководството на ГОРД, разкритикува политиката на управляващите в сектор „Туризъм”, както и икономическата политика на властта. ГОРД е радикално опозиционно обединение - няма да бъдем в групата на „патериците” на ГЕРБ, категорична е Карастоянова:


Най-важният въпрос в българския туризъм се отнася до това какъв искаме да бъде размерът, който туризмът ще генерира в БВП на страната след десет години. Но тъй като липсва такъв икономически макроплан, липсва такъв модел за развитие стратегическо и оперативно на сектора, той се развива от самосебе си, някак на самотек, включително хаотично. Резултатите са огромни обеми от бройки туристи и незадоволителни резултати.

Някой би казал или поне управляващите биха казали, че кризата е виновна за всичко това, ако има този негативен тренд по отношение на приходите.

Кризата вероятно е най-доброто извинение за липсата на управленска култура и на икономическо знание какво искаш да постигнеш. Ние имаме от това лято и втори много тежък удар изобщо върху туристическата индустрия и разбира се в по-широк план върху образа на България, а именно терористичния акт на летище „Сарафово”, който дойде в резултат на подценени знаци от страна на експертите по национална сигурност и антитероризъм. Преди две години Националният борд по туризъм беше организацията, която организира в София конференция, посветена именно на проблемите, свързани с безопасността и сигурността в туризма, в която взеха участие експерти по антитероризъм от Израел, Великобритания, САЩ и те тогава еднозначно казаха: за България като дестинация геополитическа и туристическа въпросът не е дали би могъл да бъде извършен терористичен акт, а кога и този въпрос остана да виси във въздуха, защото към него не прояви интерес нито един от представителите на компетентните институции.

Сега обаче се заговори и държавата и ресорният заместник-министър подеха инициатива за обучение на туроператори, на хотелиери. Как това се приема като идея в бранша и докъде стигна тази идея?

Всяка идея е добра, докато е идея и е нулева, когато не произвежда резултат. Когато един министър дава определена заявка за някакво предложение, той трябва да бъде готов с още два компонента - бюджет и конкретен план, който да включва и необходимата експертиза като интелектуален или технологичен ресурс.

Бяхте много скептична за това има ли смисъл да се местят чиновниците, особено пък в сектор туризъм. С днешна дата няма и месец от основното преместване на туризма в Пловдив, макар да Ви е роден град, виждате ли някакви особени предимства?

Аз от първия момент, когато тази безумна идея беше лансирана от вицепремиера Дянков, изразих позиция, че всъщност тя е една абсолютна политическа глупост. Децентрализацията всъщност не означава преместване на администрация физически на хора от един град в друг, а означава прехвърляне на правомощия и на функции към съществуващите отдели, които се намират в градовете извън София. Смисълът на децентрализация те или не го разбират, или не е това, което имат намерение да направят.

Има ли вече отзиви от бизнеса в сектор туризъм специално за начина, по който сега вече ще им се наложи да работят?

Работата на екипа на министър по туризма не е да къса билети на Античния театър в Пловдив и да раздава на туристите брошури. Работата на екипа на министър по туризъм е да създава онези дългосрочни модели на планиране, маркетинг, реклама и промоция на България, които да имат отношение към международните пазари, където всъщност България се състезава със своя туристически продукт. Темата с местенето мисля, че се превърна в една от най-нелепите характеристики на сегашното управление.

Кой обаче е най-сериозният проблем пред икономиката ни с днешна дата?

Единият утежняващ фактор е самото управление, само по себе си, защото то практически е в невъзможност да управлява туристическите процеси и вторият фактор в резултат на първия е липсата на средства. Липсата на пари доведе до една масова бедност на всички нива. Бавното  движение на парите, междуфирмената задлъжнялост, липсата на основни инструменти за развитие на икономиката като например външноикономическото ориентиране на България на определени пазари. Ние се намираме в ситуация на война, където всяко решение е предпоследно и в никакъв случай не трае повече от един ден. В такава атмосфера е абсолютно закономерно от една страна, да бъдат практически спрени чуждестранните инвестиции, защото парите търсят сигурност на правилата, сигурност на процедурите. От друга страна, българските фирми бяха поставени абсолютно на колене и бяха сложени под две шапки. Средният и малкият бизнес беше тотално смачкан с всякакви средства и то със средствата на държавната администрация, а едрият бизнес беше подчинен и окрупнен в няколко групи, които са с известно послушание, с известно нежелание, но все пак усилие се съобразяват и изпълняват определени поръчки. Всичко това се случва на фона на един прекрасно развиващ се сив сектор, той някак така видимо продължава и по официални данни да се развива чудесно.

Силно критичната позиция. Тя ли ви отведе чисто политически до проекта ГОРД, в чието ръководство се оказахте? Мнозина биха казали какво правите до Слави Бинев, какво виждате в тази платформа?

Познавам Слави Бинев достатъчно отдавна, за да бъда убедена в неговите качества. Знам, че той държи на думата си. Хората, които познавам, не живеят по-добре. Ако един-единствен слушател на Дарик в този момент е готов да ни посочи една епохална реформа от последните три години, на която той е свидетел, наистина ще се радвам да бъда убедена, защото вероятно аз съм я подценила или пропуснала.

В този смисъл националният протест, който подготвяме на 22 септември, национален поход за независимост може да бъде още една възможност, който не е преживял митинга от началото на демокрацията на Орлов мост, всъщност да го направи.

Вярвам, че всяка крачка, всяко усилие си заслужава, защото така продължаваме напред. Ако всеки един от нас се въздържа от това усилие, тогава ще се окаже някъде в подарена ситуация.

ГОРД е радикално опозиционна формация, която търси обединение в много широк план към промяна. Ние заставаме в политическия спектър център-дясно, но ако говорим за икономиката, с която започна нашият разговор, всъщност нашата основна теза е, че тя е дясна, защото трябва да е подредена. Докато ако говорим за образование или здравеопазване, там бихме били максимално социални.

Лявото и дясното са технологии за решаване на проблемите. Сега след като толкова години ни беше трудно, в ГОРД ни се иска да съберем и лявото, и дясното полукълбо и да мислим разумно, да използваме и лявата, и дясната си ръка и да правим нещата както трябва. Защото само политиката на здравия разум е правилното решение за проблемите, пред които сме изправени. ГЕРБ е такава политическа карикатура сама по себе си, че не вярвам някой да има нужда от още четири години някакъв римейк да се случва, какъвто всъщност се подготвя. Защото вие виждате достатъчно шумни в публичното пространство са патериците на ГЕРБ, които в момента се състезават за ролята на домашния любимец на ГЕРБ. Но ние няма да бъдем в тази група. Няма как да легнем в краката на Борисов, защото просто сме различни хора.