Надеждата на Лазар Колев била свързана с правилния прочит на доказателствата
Надеждата на Лазар Колев била свързана с правилния прочит на доказателствата / Sofia Photo Agency, архив
Димитър Марковски
52112
Димитър Марковски
  • Димитър Марковски

Единият от адвокатите на Лазар Колев - Димитър Марковски, заяви, че е доволен от искането на Фани Белнейска за преразглеждане на делото, тъй като съвпада с техните искания.

Според Фани Белнейска Лазар Колев не е единственият съпричастен към убийството на дъщерите й, а той е имал и трима съучастници, и истината не е излязла наяве.

Ето какво още каза за Дарик Димитър Марковски:

Как ще коментирате думите на Фани Белнейска в съда - тя каза, че Лазар Колев е виновен, но въпреки всичко иска делото да бъде преразгледано, защото той имал трима съучастници?

За мен не е толкова важна реакцията на Фани Белнейска, на майката, колкото реакцията по доказателствата за това, че Лазар е осъден до края на живота си да лежи в затвора, реакцията на съда е важна. Като професионалист, който уважава това, което работи, за мен е важно съдът да обърне внимание на анализа на доказателствата, който днес направихме ние и който подробно сме развили в писмената защита, това е важно. Важното за интересите на Лазар Колев е решението на съда, а не поведението на родителите на Белнейски. Те са си страни по делото, имат си право..

Това, което Фани Белнейска поиска от съда, не съответства ли с вашите желания - делото да бъде преразгледано отново.

Естествено съответства с нашите желания. Чисто в човешки план, извън качествата ми на адвокат на Лазер, според моите наблюдения, които имам от началото на делото, че родителите на Белнейски не са убедени, че това е убиецът на техните деца.

Тя каза, че все пак мислят, че той е виновен, смятат, че е виновен?

Тогава логически стои въпросът защо пожелаха делото да се върне, и защо тогава искат друг адвокат, след като този адвокат отстоява позицията за постановяване на доживотна присъда.

Дали някой от близките на Лазар Колев, визирам вуйчо му Паун Лазаров, не е разговарял със семейство Белнейски?

Това са клюки, интриги, предположения, които въобще няма да се занимавам да коментирам.

При всички положения вие сте удовлетворен от това искане?

При положение, че то съвпада с нашата позиция, не мога да съм сърдит, че майката е казала, че трябва да се върне делото. Правилно, трябва да се върне, за да може да се разкрие истината и в края на краищата да се достигне до извод, че просто човекът на подсъдимата скамейка не е убиецът на сестрите Белнейски.

Майката на Лазар Колев коментира, че с това искане има надежда за сина й. Има ли надежда за Лазер Колев?

Надеждата на Лазер Колев е свързана с правилния прочит на доказателствата по делото. Ако Върховният касационен съд направи този прочит на доказателства, тогава във всички случаи има надежда. Съдът не е обвързан от позициите на страните по делото. Това е и законово регламентирано, и е принципно положение, което съдът взима под внимание становището на всяка една страна, но той се ръководи от доказателствата, които са събрани по делото.