Калина Крумова: Добре е сурогатната майка да бъде роднина на семейството
Калина Крумова: Добре е сурогатната майка да бъде роднина на семейството / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До края на годината очаквам да бъдат приети окончателно законовите промени, свързани със заместващото майчинство, и то да започне да се прилага легално и у нас, каза пред БТА вносителят на измененията Калина Крумова - депутат от „Атака”. Миналата седмица парламентът одобри на първо четене проектите.

Според Крумова с въвеждането на ясни правила сурогатното майчинство ще престане да бъде професия и търговия. Най-много два пъти една жена може да износи чуждо дете, предвиждат промените. Обмислян е бил вариант за регистър на желаещите да станат заместващи майки, но се оказало, че практически няма как да се случи. А и според специалистите най-добре е сурогатната майка да е близка или роднина на семейството, макар че не задължаваме хората за това с изрични законови текстове, обясни Крумова:

Кои възражения срещу внесените промени, свързани със заместващото майчинство, Ви се струват основателни и какво бихте искали да промените между първо и второ четене?

Една от новостите е предварителната уговорка за това колко плода се съгласява да износи заместващата майка, за да не се окажем в ситуация, да речем, с близнаци, а тя да е съгласна да роди само едно дете. Друга новост във връзка със защитата на детето е, че при евентуална смърт на родителите му даваме приоритет на заместващата майка, ако иска да го осинови. Чисто медицински и юридически са повечето промени и те са по-скоро козметични. В момента експертна група с участието на представители на институциите, парламентарните групи и комисии, пациентски организации усилено работим по промените. Всеки отстоява мнението си и тези, които до момента не сме успели да обхванем или са добри като идея, включваме. Разбира се, всеки народен представител ще може да внесе и свои предложения.

Кога очаквате да стане реалност заместващото майчинство?

Като човек, като майка, се надявам това да се случи възможно най-скоро. Като вносител обаче предпочитам да не се избързва излишно, а да се изработи реално действащ, изпипан закон. Няколко седмици разлика не биха били в кой знае каква услуга на пациентите, но за изработването на качествени правила това време със сигурност е полезно. Искрено се надявам да продължим в същия целенасочен дух на работа и конструктивност. Ако това се случи, мисля, че бихме могли да приключим успешно до края на годината.

Няма ли опасност това да се превърне в професия, има ли ограничение колко пъти една жена може да бъде заместваща майка?

То е професия в момента и това е една от причините, налагащи легализирането на заместващото майчинство. Когато има права и задължения, когато има закон и последващи наказания, нещата изглеждат по съвсем различен начин. А и има ограничение - максимум два пъти една жена може да бъде сурогатна майка.

По време на дискусиите депутати изразиха опасение, че в страните, където е позволено заместващото майчинство, се водят много дела между сурогатната майка и приемащата майка. Имате ли притеснения в тази посока?

Категорично не го приемам и имайки предвид, че се позоваваха на литература, с която разполагам и аз, това са откровени несъответствия. Та нали, ако има толкова много дела, заместващото майчинство нямаше да е факт, и то десетилетия наред. Още повече, че когато психически здрава жена, която е родила свое собствено дете и няма проблем да има други такива - по естествен път от своя партньор, и която встъпва в подобна процедура с пълното си съзнание, няма мотив да иска да задържи бебето. Никой няма да я накара насила да отиде да й бъде направена ин-витро процедура.Това е нелепо! В момента това се случва на черния пазар с един-единствен мотив - рекет.

Чисто процедурно, как ще се избира сурогатната майка, ще има ли списък например, за да избират хората, които не могат да си осигурят такава?

Всяко семейство само трябва да я намери. И в повечето случаи я има налице. Обмисляхме възможността за регистър на желаещите да станат заместващи майки, но практически няма как да се случи. На първо място на тези жени трябва да бъдат направени обстойни и следователно доста скъпи изследвания, за да се включат в подобен регистър. Кой да ги плати, като имаме предвид, че от момента на вписването до евентуалната процедура може да мине много време, в което здравословното състояние вече да не е същото. Тогава ще трябва отново да се правят същите изследвания и т.н. Няма как. А и е много по-добре хората да се познават с жената, която ще износи детето им, а не да разчитат на случайността.

Предвидени ли са някакви преференции, когато заместващите майки са роднини на двойката?

Единствената преференция е, че когато роднина се наеме да износи детето, възрастовото ограничение е по-широко и е по преценка на лекарите. Много са майките, които биха износили дете на дъщеря си например и това е напълно разбираемо. В този случай не може, ако здравните показатели са в норма, да не го позволим заради, да речем, година или две над обичайно допустимата възраст. Освен това специалистите по асистирана репродукция, както и опитът на различни държави, сочат, че е препоръчително това са се случва в семейството. Така се избягват много рискове и напрежение, а и обикновено най-близките са тези, които са наясно с проблемите и могат да ги почувстват и да бъдат съпричастни.

Как ще се регламентира в какви граници ще са разумните разходи, които ще се покриват на заместващата майка, тъй като много юристи казаха, че това е общо определение и може да доведе до злоупотреби?

Това определение така или иначе съществува. Вече дори сменихме наименованието на „необходими” във връзка с бременността разноски. Няма как да бъдат определени точни граници, защото това означава да сложим цена на заместващото майчинство. Съгласете се, че, ако жена износва детето на сестра си, тези разноски вероятно въобще няма да ги има. Но ако пък се налага по-дълго отсъствие от работа кой и как ще покрива разходите на бременната? Тук говорим само и единствено за разходите, свързани със здравословното поддържане на износването на детето, евентуални обезщетения за отсъствие от работа и задължителната застраховка. Който има по-добро предложение, да заповяда!

А какво ще се случи, ако детето се роди с увреждания, които не са можели да се предвидят при изследванията? Могат ли родителите да се откажат от детето си или да обвинят заместващата майка, че с начина си на живот например е навредила на детето?

Такива увреждания, не дай Боже, са напълно възможни. Дори и при една нормална бременност. Развитието на бременността на заместващата майка ще бъде под строг медицински контрол, а и за всяко увреждане се знае каква е вероятната причина, така че такива обвинения надали ще възникнат. Няма жена, която да иска умишлено да роди увредено дете. Още повече чуждо, и то в този случай. Немислимо е. Ползващите се от заместващо майчинство са родители на това дете още от одобрението на предварителното споразумение и последващата бременност. Тоест те са родители като всички останали във всеки един момент от нея. Ако решат да се откажат от него, в което силно се съмнявам, те са в същата позиция като всички останали български граждани, които изоставят децата си и дължат необходимата издръжка. И пак казвам, след всичко, през което са минали тези хора, за да имат дете, едва ли ще го захвърлят просто така.

Но все пак има ли някакви санкции и начин да се наблюдава заместващата майка дали живее здравословно по време на бременността - дали не пуши или пие алкохол например?

Точно затова насърчаваме процедурата да се случва чрез семейството и близките и вътре в тесен семеен кръг. Тогава ги няма въпросите дали всичко е наред, как живее жената, износваща детето и дали е достатъчно загрижена. Когато имаме законодателство и сурогатството е позволено, хората няма да разчитат на случайни търговки да износват децата им. Ако въобще се стигне дотам. Тези семейства имат достатъчно роднини и приятели, готови да им помогнат. Аз лично контактувам с десетки такива, повечето от които имат дори по няколко жени предвид. Интерпретациите в негативен аспект могат да са много. Реалната ситуация обаче е друга. Този закон е чакан и мечтан от много българи.

Освен мненията на юристите, потърсихте ли мнението на психолози дали трябва детето да познава заместващата си майка и как ще се отрази на психиката му, когато разбере по какъв начин е родено? И какво е мнението на специалистите за последствията върху психиката на заместващата майка?

Разбира се, и благодаря, че най-накрая някой задава този въпрос. Работим и то с психолози и психиатри, които са специалисти в работата със семейства с репродуктивни проблеми, а те са строго специфични. Категорично е мнението, че детето трябва да е наясно с произхода си. Но как да го научи и кога е редно да е решение на неговите родители, т.е. ползващите се от заместващо майчинство. Факт е, че децата, родени вследствие на асистирана репродукция, са най-обичаните, най-чаканите, най-исканите. Никой, който има възможността да има свое дете по обичаен начин, няма да избере друг. Не и нормален, отговорен родител. Т.е. смелата им постъпка е последен шанс те да имат рожба. Що се отнася до заместващата майка, тя преминава прегледи и консултации и преди преминаване към процедурата, и по време на бременността. Повечето жени, които са съгласни да износят чуждо дете, са съвсем наясно какво ги очаква, така че всякакви спекулации в тази насока са нелепи. Та нали ако съществуваше някаква привързаност по правило, нямаше да имаме толкова изоставени деца?! У нас хората като че ли нямат сетивност към съпричастността, освен ако проблемите не ги касаят лично. А това е много жалко.