Здравният министър: Секторът на здравеопазването е пред риск да се разпадне
Здравният министър: Секторът на здравеопазването е пред риск да се разпадне / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Здравният министър: Секторът на здравеопазването е пред риск да се разпадне
68441
Здравният министър: Секторът на здравеопазването е пред риск да се разпадне
  • Здравният министър: Секторът на здравеопазването е пред риск да се разпадне

Секторът на здравеопазването не е просто в криза. Той е почти пред риск да се разпадне. Това е мнението на здравния министър д-р Таня Андреева, което тя изрази при откриването на конференция, посветена на детското и майчиното здравеопазване.

Според Андреева основните причини за това са влошените условия на живот на фона на финансовата икономическа криза и не на последно място тежката демографска криза, която страната ни преживява. По темата за здравнонеосигурените у нас, министърът посочи, че тези лица трябва да знаят, че нарушават солидарния модел, по който функционира здравната ни система.

По думите на Андреева обаче, министърът на здравеопазването не бил човекът, който въвежда правилата, по които да се събират здравните вноски.

Д-р Таня Андреева е убедена, че не е справедливо едни хора добросъвестно да внасят здравните си вноски, а други - на техен гръб да се възползват от здравни услуги:

„Тук ще трябва малко да се поработи наистина върху нормативната уредба. Въпреки че и в момента в закона е разписано, болниците не си позволяват да връщат пациенти, защото обикновено след това има жалби и неудовлетворени пациенти. Моята задача обаче ще бъде да дам малко повече самочувствие и спокойствие на лечебните заведения, за да могат в крайна сметка и те да изпълняват закона такъв, какъвто е".

Фактът, че пари, предназначени за подслушване, ще се прехвърлят за здравеопазване, министърът коментира с думите, че най-накрая сме достигнали добрите времена:

„Искам да ви кажа, че аз ще съм най-щастливият министър от факта, че най-накрая от подслушване ще отива за здраве, а не както беше през предишните 4 години - от здраве за подслушване или за нещо друго. Няма да споменавам отново тези близо 2 млрд. лева, които се взеха от НЗОК и още 14 - 15 млн. лева от Здравното министерство. Така че най-накрая достигнахме добрите времена. Аз мога само да бъда доволна от това".