/ iStock
В България към момента около 9% от родителите на деца на възраст от 0 до 4 г. не са поставили всички задължителни ваксини на децата си. Тази тенденция е по-слаба, когато става въпрос за друго, по-голямо дете в семейството.

Това показват резултатите от национално представително проучване за нагласите на родителите и общопрактикуващите лекари към Националния имунизационен календар за 2023 г. Проучването е проведено от социологическа агенция „Глобал Метрикс“ по инициатива на Министерството на здравеопазването и Детския фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ) сред 1002 родители на деца до 4-годишна възраст и 350 общопрактикуващи лекари с деца в практиката си, съобщиха от УНИЦЕФ.

Професори призовават: Ваксинирайте децата, не отклонявайте имунизациите против коклюш

В изследваната съвкупност при родителите, които имат и друго дете, на възраст над 4 г., делът на неваксинираните деца е около 4%. Изследването не позволява да се направи извод дали това е сигнал за тенденция към увеличаване на дела на неваксинираните деца, или е възрастова специфика в избора на родителите, но е индикация, че неваксинираните деца в групата 0–4 г. са повече в сравнение с групата 4–18 г.

У нас повече от половината родители на деца от 0 до 4 години подкрепят задължителната имунизация. Общо 61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички или дори допълнителни ваксини на децата си.  

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които по собствено решение отказват задължителната имунизация на децата си. Голяма част от родителите са взели решение да спрат изпълнението на задължителния ваксинационен календар след поставянето на определена ваксина (32,2%).

Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а  95% от общопрактикуващите лекари (ОПЛ) съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния имунизационен календар. 

Според общопрактикуващите лекари, участвали в проучването, основните причини, които родителите изтъкват за решението си да не ваксинират децата си, е притеснението, че ваксините причиняват аутизъм (18,4%). Следващите две най-често посочвани причини са притесненията от странични ефекти (15,8%) и от вредни съставки в съдържанието на ваксините (14,5%).

По данни на УНИЦЕФ, през последните три години повече от 1,8 милиона деца в Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) са пропуснали да се ваксинират срещу морбили. Последицата от това е 60-кратно увеличение на броя на случаите на морбили през 2023 г. спрямо 2022 г., включително в някои от съседните на България държави, което прави страната уязвима към странични ефекти от миграцията, например.

През последните дни в България са регистрирани близо двеста потвърдени случая на коклюш, като епидемиологичните прогнози са за увеличаване на броя им до хиляда през следващия месец, отбелязват от УНИЦЕФ.

Децата до едногодишна възраст, заболели от коклюш, са 38, каза вчера д-р Кремена Пармакова, началник на отдел „Надзор на заразните болести" към Министерството на здравеопазването. До месец болните от коклюш ще бъдат най-малко хиляда, коментира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана още месец и половина след раждането, решиха днес на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Таня Тодорова/БТА