Започва проверка за обесилия се арестант
Започва проверка за обесилия се арестант / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Започва проверка за обесилия се арестант
63227
Започва проверка за обесилия се арестант
  • Започва проверка за обесилия се арестант

Започна спешна проверка на обстоятелствата около инцидента с обесилия се арестант в Благоевград.

От полицията в областния център поясняват, че е образувано досъдебно производство по случая, като се работи и по версия за настъпване на смърт в резултат на извършено престъпление от общ характер.

39-годишният мъж бе открит обесен в следствения арест в Благоевград. По непотвърдена информация е посегнал сам на живота си, след като е омотал около врата си връзка от анцуг.

Арестантът е бил отведен в 01 РПУ - Благоевград, след като е спрян за проверка около 14:30 в понеделник, в района на село Изгрев, община Благоевград, докато шофирал лек автомобил "Фиат Пунто".

Той е проверен за наличие на алкохол, а дрегерът отчел 1.8 промила в кръвта му. Полицейските служители са го придружили до Центъра за спешна медицинска помощ за вземане на кръвна проба, но водачът отказал да даде кръв за изследване.

По време на придвижването му с полицейски автомобил към управлението 39-годишният мъж направил опит да слезе и да избяга. Срещу него е започнато бързо полицейско производство за престъпление по чл.343"б" от НК, съобщават от полицията. По-късно, към 18:05 часа мъжът е открит обесен. Непосредствено след това медици са опитали да го реанимират, но неуспешно.

По разпореждане на окръжния прокурор местопроизшествието е посетено от следовател при Окръжен следствен отдел в Благоевград и от дежурен прокурор при Окръжната прокуратура. С цел изясняване на случая с оглед установяване на данни за извършени дисциплинарни нарушения от страна на служители на ОДМВР Благоевград със заповед на директора на ОДМВР-Благоевград е разпоредена служебна проверка по случая.

Ето какво коментира директорът на ОД МВР - Благоевград ком. Георги Костов:

Аз не мога да се разпростра повече от съобщението на Окръжна прокуратура - Благоевград, тъй като по случая има образувано досъдебно производство.

Според официалното съобщение от полицията се работи по версия за настъпване на смърт в резултат на извършено престъпление от общ характер.

Очевидно смъртта не е настъпил по естествен път, в това сме убедени всички, не е някаква болестотворна причина за смъртта. Тук има много хипотези. Една от тях е самоубийство. Това самоубийство може да се свърже с друго престъпление, да речем - с някакво длъжностно престъпление, на лице от състава на полицията, което го е улеснило или подпомогнало по някакъв начин. Не без основание, според мен, а мисля, че и според колегите от досъдебното производство, би трябвало да се отхвърли по категоричен начин и хипотезата за убийство. И определено, след като има насилствена смърт, е редно и трябва да се изследват всички хипотези за извършено престъпление от общ характер.

Регистриран ли е преди това в полицията с някакви провинения обесилият се мъж?

Да, и е в условие на пробация за същото нарушение - шофиране след употреба на алкохол.