Задълженията на болниците са над половин милиард лева
Задълженията на болниците са над половин милиард лева / снимка: БГНЕС
Задълженията на болниците са над 1,5 млрд. лева
71585
Задълженията на болниците са над 1,5 млрд. лева
  • Задълженията на болниците са над 1,5 млрд. лева

Над половин милиард лева са задълженията на болниците в страната, като в тази цифра не са включени дълговете на ведомствените лечебни заведения, сред които Военномедицинската академия, Транспортната болница, както и МВР болницата. Това съобщи днес здравният министър д-р Таня Андреева, като добави, че не може Здравната каса при този си ресурс да има договори с толкова много болници и те да издържат финансово.

Министърът уточни, че ще предложи да бъде отнето правото на лечение по каса на всички здравнонеосигурените лица, които са имали възможност да си внасят осигуровки, но не са го направили. За да си възстановят здравноосигурителните си права, те ще трябва да заплатят всичко, което дължат на държавата от 2000 г. досега.

Към момента по закон, за да си възстановят здравноосигурителните права неосигурените лица трябва да платят вноските си за три години назад. Идея на здравния министър д-р Таня Андреева обаче предвижда тези, които не са внасяли своите осигуровки, да заплатят за целия период, в който са били неосигурени, за да могат да се лекуват по каса. Счита се, че между 100 000 и 150 000 души у нас са здравнонеосигурени, но могат да си плащат вноските.

„Наистина смятам да го предложа за тези, които са имали възможност да плащат вноските, а не са го правили. Тук разграничаваме безработни, социално слаби, хора, които по обективни причини не са могли да плащат или държавата е плащала за тях, както е за социално слабите. Говорим, ако аз съм работила от 2000 г. до момента, в някакъв момент съм спряла да 2005 и 2010 г. да си плащам здравните вноски по някаква причина и искам след това да започна отново, ще бъда длъжна да платя здравните си вноски за тези години”, обясни министърът.

Андреева съобщи, че вече има един кандидат за директор на Фонда за лечение на деца. Лицето, представило своя концепция за развитието на институцията е икономист и се казва Йордан Петров.

„Честно казано съм разочарована, не ми се иска да каня аз и да посочвам с пръст, защото смятам, че Фондът е много тежка структура. Виждате как се получи с д-р Ива Станкова, един добър специалист педиатър, човек, който е управлявал център, но очевидно не се получи стиковката на терен във Фонда за лечение на деца. Работата там силно е увеличила обема си”, заяви още Андреева,   

Министърът допълни, че повереното й ведомство готви създаването на мрежа от патронажни центрове в 16 общини и в 28 области в страната, където да бъдат проследявани хронично болните пациенти.