За 63% от българите бежанският поток е опасност
За 63% от българите бежанският поток е опасност / снимка: БГНЕС, архив
За 63% от българите бежанският поток е опасност
81931
За 63% от българите бежанският поток е опасност
  • За 63% от българите бежанският поток е опасност

Бежанският натиск към България през първата половин на 2015 година е два пъти повече от миграцията през цялата 2014 година. Това заяви председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков по време на конференция, посветена на европейските решения за бежанската криза. По отношение на етноса - преобладаващо сирийци търсят закрила у нас, но през последните месеци се наблюдава увеличение и на иракските граждани, поясни Казаков. В същото време 63% от българите са на мнение, че бежанският поток е опасност за страната ни, сочи изследване на Алфа рисърч.

Военният министър успокоява: Имаме готовност да реагираме във всеки момент

От 2010 година насам над 33 000 души са потърсили закрила в България, а 9300 от тях са получили статут на бежанци. През последните месеци се наблюдава рязко увеличение на миграционния натиск у нас, отчита председателят на Агенцията за бежанци Никола Казаков.

„За цялата 2014 г. имаме 11 081 молби, подадени като молба за закрила. Сега само до 23 септември сме покрили цялата предна година по брой на подадени молби за закрила, като и продължава този натиск", заяви Казаков.

От началото на годината близо 25% от всички потърсили закрила у нас идват от Ирак, допълни Казаков.

„Много е нараснал броят на иракските граждани, които са над четири пъти повече в сравнение с 2014 г. и са 25% от всички, които са потърсили закрила през този 8-месечен период", заяви той.

Председателят на агенцията посочи още, че броят на преводачите в бежанските лагери е увеличен. А заради критиките от страна на Европейския съюз вече са изградени и лекарски кабинети с необходимата апаратура.