/ БГНЕС
"Възраждане" предлага д-р Любомир Христов за управител на БНБ, съобщи на брифинг в Народното събрание председателят на партията и на парламентарната група Костадин Костадинов. "Ако трябва да се избере професионалист за поста, смятам, че шансовете са на страната на д-р Христов, подчерта председателят на "Възраждане", като уточни, че кандидатурата не е политическа, а експертна.

"Ако получа подкрепата на народните представители, смятам да работя стриктно в рамките, правомощията, задълженията според закона за БНБ, така че в течение на моя мандат банката да остане българска и народна, на свой ред увери претендентът за гуверньор. БНБ функционира добре след 2014 г. и няма нужда от особени сътресения и иновации", смята Христов. По отношение на еврото обясни, че то трябва да бъде въведено у нас, но не сега, а когато страната е готова. Въвеждането на еврото, по думите му, зависи от степента на реална конвергенция или сближаване със средноевропейското равнище, което ще отнеме години.

Референдум за запазване на българския лев като единствена национална валута в България до определен срок е изключително смислен и важен, коментира още кандидатът за гуверньор на Централната банка. По думите му преждевременното му въвеждане през 2025 г. ще струва много на дребните и средни предприемачи, на хората на наемния труд, на пенсионерите, полза ще има финансовият сектор

В същото време от "Възраждане" остават на позицията си, че еврото у нас не трябва да бъде въвеждано никога, но уточниха, че приемат различни мнения и оценяват експертния капацитет и потенциал на Любомир Христов.

На журналистически въпрос Костадин Костадинов обяви, че другата сряда ще вкарат в дневния ред на заседанието на парламента точката за референдума за запазване на българския лев като единствена официална валута у нас до 2043 г. Срокът за произнасянето на НС изтича на 7 юли т.г., правната комисия два пъти отхвърли предложението, бюджетна комисия не го разгледа вчера, защото не събра кворум, посочи лидерът на "Възраждане". Затова ще го внесем другата сряда в пленарната зала, възползвайки се от правото на първата сряда в месеца (бел. на автора - всяка първа сряда от месеца парламентарните групи могат да внасят свои предложения, които се включват в дневния ред и се разглеждат по същество).

"Сега е моментът да бъдат попитани другите парламентарни сили дали ще нарушат закона, тъй като той е ясен и категоричен - когато има повече от 400 000 валидни подписа, НС взема решение, което дори не се коментира, а отива директно при президента, за да може той да насрочи допитването", припомни Костадинов. Ако другите политически сили кажат "не", това ще е първият случай през последните 33 години, в който НС ще наруши закона, допълни той. По думите му парламентът би могъл да промени въпроса, но не смислово, по същество, не и да смени срока – 2043 г.

Д-р Любомир Христов има над 30 години опит в сферата на финансите, икономиката и банковото дело, заяви при представянето му Костадин Костадинов. Професионалният му опит започва през 1980 г. като главен асистент в УНСС. От 1991 г до 1994 г. е главен икономист и член на УС на БНБ. От 1995 г. е съветник на изпълнителния директор на Световната банка, а от 2007-2008 г. е изпълнителен директор на Централния депозитар в България. През 2008 г. става член на експертна група по финансово образование към Европейската комисия, като през 2011 г. е член на банковата консултативна група към европейския банков орган. От 2014 г досега е член на консултативна група по ценни книжа и пазари към европейския орган по ценни книжа и пазари.
Нелли Желева/БТА