Времето на 9 февруари: Предупреждават за валежи от дъжд
Времето на 9 февруари: Предупреждават за валежи от дъжд / снимка: БГНЕС, архив

Прогноза за 9 февруари, неделя

През нощта над по-голямата част от страната ще има значителна облачност и на отделни места ще превали слаб дъжд. По поречието на река Дунав ще се задържи мъгливо. В източните райони ще продължи да духа югозападен вятър и там минималните температури ще са най-високи - от 5 до 8 градуса, а в останалата по-голяма част от страната - между минус 2 и 3 градуса, в Дунавската равнина - до минус 8 градуса, в София - около 1 градус.

В неделя облачността над страната ще бъде разкъсана, предимно значителна. В западния и централен участък от поречието на река Дунав ще има намалена видимост.

През деня ще е без валежи, но привечер и през нощта срещу понеделник на места от запад на изток отново ще превали дъжд. Ще духа слаб, в Източна България до умерен югозападен вятър и още малко ще се затопли. Максималните температури ще бъдат между 10 и 15 градуса, по-студено ще се задържи в западната и централна част от Дунавската равнина - с дневни температури между 3 и 6 градуса. В София температурите ще достигнат около 12 градуса.

Над планините облачността ще бъде значителна, но едва към края на деня и през нощта срещу понеделник в масивите от Западна България ще завали. Ще духа силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 7 градуса, на 2000 м - около 2 градуса.

Над Черноморието утре ще има разкъсана облачност. Ще духа до умерен югозападен вятър и температурите още малко ще се повишат - максималните ще бъдат между 12 и 16 градуса. Температурата на морската вода ще е от 3 до 6 градуса, а вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В понеделник облачността бързо ще се разкъса и намалее, след обяд над Западна и Централна България до слънчево време. Ще духа слаб, а в Дунавската равнина и източните райони умерен западен вятър. Температурите ще са почти без промяна.

Във вторник, 11 февруари, ще преобладава слънчево време, ще има и временни увеличения на облачността, но без валежи. Вятърът в Източна България ще се ориентира от югоизток, а в Западна - ще стихне. В Дунавската равнина отново на места ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност. Там температурите ще остават по-ниски.