Усложнена обстановка в страната
Усложнена обстановка в страната / netinfo

На отделни места в страната обстановката продължава да е усложнена, но е под контрол, съобщиха от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. В засегнатите райони се работи по отводняване на дворове и мазета, по възстановяване на прекъснато електрозахранване и по надграждане на диги.

Спасителни групи на министерството на бадствията и авариите от София и Монтана и се отзоваха на около 70 сигнала в столичните квартали “Връбница”, “Надежда”, “Люлин”, “Западен парк”, “Драгалевци”, “Бенковски”, “Овча Купел” и “Обеля”. В квартал “Гниляне” за предотвратяване преливане през дигите на високи води по поречието на река Искър е изпратена техника от МДПБА за насипването им. “Пътища и съоръжения” и “Софийска вода” са осигурили пет самосвала. Доставят се 1000 чувала за пълнене с пясък.

В село Баня, община Разлог, където реката, преминаваща през селото, излезе от коритото си, се работи по отводняването на залетите дворове и мазета. Група на “ЕЕО” работи по възстановяване на електроподаването в монтанското село Мокреш.

В община Гоце Делчев валежите разрушиха моста, свързващ двете части на село Господинци. Екипи на МДПБА работят по отводняването на четири жилищни сгради. Скъсана е дясна дига на река Марица, вследствие на което е затворен пътят Ветрен – Септември, който вече не е под вода. Екипи на МДПБА продължават отводняването на път Е-79 в Перник. Движението е пренасочено по обходен маршрут.

В община Пловдив екипите на „ВиК” – Пловдив и на МДПБА продължават работа по отпушване на шахти и по отводняване на улиците ”Васил Априлов”, ”Врацата” и ”Христо Каналев”. В община Хисар е пуснат основния изпускател на язовир „Кирезлъка” в село Кръстевич, поради опасност от преливане. Аварийна група от общината укрепва стената с чували пясък. Без електрозахранване все още са смолянските села Гела, Върбово, Солища, Лясково, Беден, Брезе, Триград, Жребово и Кестен в община Девин. Спасителна група на МДПБА - област Смолян и екипи от местното население работят по изграждането на предпазна дига на река Черна. Работи се и по затлачения отбивен тунел на язовир "Цанков камък”.

Две оперативни групи на МДПБА - Стара Загора извършват оглед на засегнатите райони в община Раднево и на язовирите в селата Пшеничево, Хан Аспарухово и Подслон. Други два екипа на Министерството извършват отводнителни мероприятия в селата Трояново, община Раднево и в Обручище, община Гълъбово. Продължава наблюдението на язовирите на територията на общините Златоград, Доспат и Рудозем.

Дъждове се очакват и утре. Изпратени са предупреждения до областните управители и кметовете на населените места за осигуряване проводимостта на речните корита, канализационните шахти и отводнителната инфраструктура на населените места. Екипите на МДПБА в цялата страна са в готовност за оказване помощ на населението при усложняване на обстановката.