Условия и позиции преди преговорите за правителство
Условия и позиции преди преговорите за правителство / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Започва седмица на преговори за правителство. От 13 октомври партията с най-много гласове - ГЕРБ, ще се среща всеки ден с всяка една от останалите седем партии в 43-я парламент.

Разговорите започват с БСП в понеделник. Срещата ще се проведе в зала „Запад" на Народно събрание от 10:00 ч. След края на консултациите е предвиден брифинг за медиите.

Без да бъдат категорични, социалистите заявиха, че намират за „по-разумно" да не влизат в управленска коалиция и да останат в опозиция. Това стана ясно по време на заседание на Националния съвет на БСП в петък. Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов ще ръководи екипа от страна на БСП за участие в разговорите с ГЕРБ. В групата за консултациите ще бъдат още Захари Георгиев и Атанас Мерджанов.

Позицията на третия по гласове - ДПС, се очаква. Засега от движението мълчат.

Реформаторският блок няма да влиза в разговори за участието на конкретни лица в бъдещото управление, преди да се изясни неговата програма. Това заяви в събота в „Седмицата" на Дарик членът на ръководството му и лидер на ДСБ Радан Кънев.

Кънев отчете като грешка предварителното условие на Реформаторите лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов да не бъде министър-председател. „Може би беше грешен ход и от моя страна и от други колеги, и от Борисов, който го взе много лично и започна да подскача. Това не помогна на България да има правителство", каза Кънев.

„Ние в Реформаторския блок умеем да признаваме грешките си", заяви Радан Кънев и за Нова ТВ. А обяснението - грешката била, че говорили персонално в самото начало. Решението било първо да се разберат за програмата, а след това да мислят кой какъв пост да заеме, каквато е и позицията на ГЕРБ.

Другият възможен партньор - Патриотичният фронт, пък иска конкретика. „Аз си представям участието на ПФ в управлението само с подписано споразумение с конкретни неща и срокове", заяви Ангел Джамбазки за „Събуди се".

Конкретните условия са промяна в Наказателния кодекс и ожесточена борба с битовата и етническата престъпност, промени в Изборния кодекс - премахване на секциите в Турция, а преференцията да се засили така, че да не защитава първия в листата. Тук обаче вероятно ще се сблъскат с ГЕРБ, защото още миналата седмица се прокрадна съмнението ще оцелее ли изобщо преференцията в следващия парламент.

"Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" настоява за съставяне на програмно управление - правителство на националното спасение, съставено от издигнати от партиите специалисти - неполитически лица, и подкрепено от максимално голям брой политически сили. Това се посочва и в позиция на формацията, изпратена до медиите.

Народното събрание да заработи възможно най-скоро, тъй като има неотложни задачи пред новото правителство. Това поискаха от "България без цензура". Според тях правителството трябва да бъде съставено в рамките на този парламент с мандата на ГЕРБ. От партията на Николай Бареков отново се обявиха за широко коалиционно управление.

От АБВ условия не поставят, а искат обратното - да чуят такива. Според хората на Първанов от ГЕРБ не са искрени в желанието си за правителство на споделената отговорност, защото ако е така, разговорите щели да започнат по друг начин - между всички лидери на партии и гражданските организации.

Каква ще бъде и конкретната позиция на "Атака", предстои да стане ясно.

Източник: NovaNews.bg