Умуват снимка на пътя на шофьор-нарушител да е наказателно постановление
Умуват снимка на пътя на шофьор-нарушител да е наказателно постановление / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Умуват снимка на пътя на шофьор-нарушител да е наказателно постановление
32559
Умуват снимка на пътя на шофьор-нарушител да е наказателно постановление
  • Умуват снимка на пътя на шофьор-нарушител да е наказателно постановление

Снимката от камерите на КАТ да има силата на наказателно постановление. Това изменение в Закона за административните наказания, обмислят като предложение от МВР, съобщи директорът на столичния КАТ комисар Ваньо Стоевски. Така водачите първо ще трябва да плащат глобите си, а едва след това ще могат да ги обжалват, при което няма да се отнема контролния талон.

По този начин от КАТ се надяват да увеличат събираемостта на глобите, която в момента признаха, че е много ниска. Така обаче отпада сегашното условие водачът да заплаща наказателното си постановление, след като му бъде отнет контролния талон.

В отговор на въпрос защо се прави това, комисар Стоевски уточни, че целта на тази промяна, която се обмисля в момента, е да се увеличи събираемостта, а не да се вземат документи.

Към момента в КАТ се обработват по 1000 заяви на ден, дадени от камерите в цялата страна. Една част от тези заявки са изпратени от областните дирекции на полициите, другата е от нарушителите в София.

Ако бъде приета промяната, това ще улесни работата на полицията, увери комисар Стоевски: Да не минават цялата тази бюрократична машина, която е при нас, а директно да се праща в Агенцията за приходите и да бъде документ за събиране на глобата. Това се практикува в много държави, като в Холандия за миналата година има 7 млн. събрани такива глоби. Крайната цел е събирането на глобите и водачът да усети направеното от него нарушение, а да ли ще му се вземе талона, или не - това е формалната страна на въпроса.

От КАТ отказаха да се ангажират колко ще бъдат шофьорите, на които ще бъдат отнети свидетелството за правоуправление или книжки през есента. Всеки ден техният брой в КАТ нараства, постоянно пристигат и данни от страната.

От 15 септември около училищата в страната ще има засилено полицейско присъствие заради първия учебен ден.

Стартира и новата система на КАТ за запазване на час и дата за получаване на документи и плащане на актове. Досега системата работеше с намален капацитет.