Учени от БАН се разсърдиха на Игнатов, карал им се
Учени от БАН се разсърдиха на Игнатов, карал им се / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Учени от БАН се разсърдиха на Игнатов, карал им се
37398
Учени от БАН се разсърдиха на Игнатов, карал им се
  • Учени от БАН се разсърдиха на Игнатов, карал им се

Просветният министър Сергей Игнатов, академиците и член-кореспондентите на БАН се скараха на втората среща, на която трябваше да бъде обсъдено бъдещето на академията. Повод за скандала стана това, че разговорите бяха закрити за медиите. В знак на протест малко след началото на срещата голяма част от учените, начело с академик Никола Съботинов, я напуснаха. Друга част от академиците предпочетоха да останат и след разговори с Игнатов решиха да се сформира работна група, която да работи по проблемите на БАН.

Още преди началото на срещата от БАН излязоха с декларация, че ако и този път медиите не бъдат допуснати да присъстват на разговорите, учените ще ги бойкотират. От своя страна просветният министър Сергей Игнатов обясни, че това е работна среща и е нормално да бъде закрита. Час след началото на разговорите част от учените напуснаха срещата.

Председателят на БАН академик Никола Съботинов обясни, че не са доволни: „Излизаме, защото не можем да се разберем. Сега се спряхме пак на проблеми, свързани със закона. Разговорът беше спорадичен, разпокъсан, не така добре организиран. Явно, че министърът вижда, че трябва да се направи нещо".

Учените обвиниха просветния министър, че разговаря със строг тон с тях.

„Не може да настоява, да заповядва, да нарежда", заяви Съботинов.

Той допълни, че бъдещите разговори с Игнатов ще зависят от това дали те ще бъдат открити за журналисти. Въпреки че голяма част от учените напуснаха срещата, други академици предпочетоха да останат. След продължилите близо три часа разговори просветният министър отрече да е държал строг тон на учените: „Как си представяте един човек да се карана 100 и няколко. Май е било обратното".

Игнатов съобщи, че е решено да се сформира работна група, начело с председателя на общото събрание на БАН Стефан Воденичаров. Тя ще трябва да подготви предложения за промени в закона за академията между двете четения в парламента. Игнатов отказа да се ангажира кога ще е следващата среща с учените.

Учени от БАН се разсърдиха на Игнатов карал им се
netinfo