Тестово съобщение от системата за ранно предупреждение за бедствия BG-ALERT на множество телефони стресна част от населението.

Звуков сигнал и известие за ранно предупреждение бяха получени на множество телефони в страната минути преди 19 часа.

По предварителна информация, това е било тест на системата за ранно известяване BG alert, информира БНТ, като се позовава на Министерството на електронното управление.

Тестовете на системата BG-ALERT стартират от 7 ноември в страната (ГРАФИК)

"По време на тестове за автоматично изпращане на съобщения от системата БГ-алърт към Министерството на вътрешните работи, която се внедрява в момента, системен интегратор е изпратил тестово съобщение към абонатите на Vivacom, за което ние не бяхме уведомени. Извиняваме се за причиненото неудобство и вярваме, че възложителят на системата ще вземе необходимите мерки, за да не бъде всяван смут в населението. Ще продължим да работим с институциите за внедряване на необходимата система по уведомяване, като ще настояваме за по-добри процедури за оповестяване", гласи официалната позиция на VIVACOM.

"Тестовото съобщение не е публикувано от оператора Vivacom, а от ангажирания с въвеждането на системата  BG Alert изпълнител", уточниха от пресцентъра на МВР.

При вътрешни тестове на системата BG ALERT изпълнителят на софтуера по погрешка е въвел съобщението да се излъчи в реална среда, вместо в тестова, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) главен комисар Александър Джартов по БНТ.

Джартов обясни, че грешката, която стресна абонатите на един от мобилните оператори по-рано тази вечер, не е нито на МВР, нито на ГДПБЗН. Официално тестовете на системата за ранно предупреждение трябва да започнат на 7 ноември в област Габрово, съгласно предварително утвърден график.

Александър Джартов допълни, че е разработен интернет сайт, на който се вижда графикът по области кога и къде ще се провеждат тестовете. На 29 ноември е предвидено проверките да завършат с национален тест в цялата страна.