/ ThinkStock/Getty Images
По слънчевите хълмове край Сан Франциско процъфтяват български плантации за отглеждане на марихуана. Нашенци разделят имотите между свои роднини, а за работници наемат хора от Балканите - били по-находчиви. Собствениците на плантациите в района, прочут на Балканите като “рая на канабиса”, обаче рядко наемат българи, защото не ги смятат за достатъчно сигурни. Предпочитани са сърби, черногорци и македонци, които често печелят по $ 5000-6000 на месец, разказва “БГ войс”, цитиран от "24 часа"
 
Освен легалната работа обаче често се случва българите да предложат на работниците си и незаконни дейности за четири пъти по-високо заплащане, казва източник, който живее в САЩ от 15 години.

Стават ли новите дроги по-достъпни за младите хора у нас? (ВИДЕО)
 
Младите сърби отиват в САЩ, за да изживеят “американската мечта”. Започват добре платена работа в легалните плантации за марихуана, но много скоро пристъпват крачка напред - в желанието за бърза печалба започват криминална кариера с разпространението на наркотици.
 
Първата крачка към пропастта е транспортът на голямо количество марихуана в други американски щати, където тя не е легализирана. За $ 15 - 20 хил. на месец сърбите се съгласяват, като се нуждаят само от шофьорска книжка. Така често се случва да нямат място за пребиваване повече от година, защото постоянно се движат по пътищата от Лос Анджелис до Ню Йорк. Същият източник на сайта “БГ войс” твърди, че хората, транспортиращи марихуаната, понякога пренасят и кокаин в големи черни торби. Тези плантации действат като затворени комуни, откъдето на работниците е забранено да излизат.

Европейски доклад: Нараства употребата на канабис сред младите
 
Жени от Русия и Беларус кълцат марихуана в кухнята, а мъже от Сърбия и Македония работят на полето. Само на един човек е разрешено да ходи до Сан Франциско, за да купува храна за всички работници, казва източникът. Младежите, работещи в плантациите, често са немарливи към здравето си и прекарват месеци в полето без маски на лицата си и без да знаят, че растенията се пръскат с пестициди и хербициди.
24 часа