канабис
канабис / ThinkStock/Getty Images
Нараства употребата на канабис сред младите хора. Това показват данните от годишния доклад на Еропейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите. Документът беше представен пред парламентарната Комисия по здравеопазване от главния изследовател в Центъра Лукас Визинг. Един процент от употребяващите канабис го ползват ежедневно.
 
Над 9 хиляди са смъртните случаи в Европа от свръхдоза, основно на опиоиди, каза още Визинг, уточнявайки, че това са данни за 2016 г. По думите му тези случаи са най-много в Северна Европа.

В Габрово отново заловиха дрогиран шофьор
 
Около 1 млн.300 хиляди европейци употребяват опиоиди, което е 2-3 на 1000 души. Само по себе си това не емного, но те струват много на здравната система, обясни Визинг. Основните подходи, които се използват за намаляване на смъртните случаи от опиоиди са чрез подобряване на общата информираност на населението, преминаване на опиоидно-субституираща терапия /ОСТ/ и др.

канабис
ThinkStock/Getty Images

В Югоизточна Европа полицията е конфискувала най-много кокаин, а в останалите части на континента - амфетамини и екстази. В 40 на сто от всички случаи на конфискации канабисът е бил под формата на трева, а в останалите - под формата на смола. В доклада се посочва още, че около 2 млн. млади хора са опитали кокаин през последната година.

Всеки втори водач на автомобил, роден след 1998 година се дрогира
 
Около 350 са новите психоактивни вещества, като 21 нови са били докладвани от 2017 година насам, но намаляват в сравнение с пикът, постигнат през 2014 год. Не може да се каже точно на какво се дължи спадът, но вероятно е на по-строгите регулации в Европа и в Китай, допълни Визинг. В 19 болници в 13 държави е установено, че едва 7 на сто от случаите при тях са свързани с нови психоактивни вещества, а останалите проценти са свързани с добре познати наркотици.
 
В затворите се стига до много остра форма на интоксикация с наркотици, което води и до прояви на насилие. Най-много се употребяват синтетични канабиоиди.

Задържаха видинчани за притежание на наркотици

Данните от доклада ще бъдат обсъждани на следващо заседание на комисията по здравеопазване.
БТА