/ БТА
С регистрирани 266 души започна Общото събрание на съдиите. Началото беше отложено с един час заради липсата на кворум. От общо 2198 съдии в 10:00 часа тази сутрин се регистрираха едва 170. Според закона, за да започне събранието, трябваше да бъдат регистрирани 1100 души. 

Според правилата в Закона за съдебната власт, след отлагане с един час събранието започва колкото и да са присъстващите.

Ние съдиите сме същинският форум за отстояване на правата и законните интереси на гражданите. А кадровата политика е най-важният и основен показател за ефикасността на системата, каза при откриването на общото събрание председателят на ВКС Галина Захарова. Изборът, който ще направим, е огледало, отражение на самите нас, посочи тя.

Абревиатурата ВСС има нов смисъл и се надявам този избор да го покаже, каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Властта не е състезание и самоцел. Тя има смисъл, само когато е в полза на другите, посочи той. 

Предстои да бъдат избрани избирателни комисии, след което да бъдат изслушани кандидатите. 

Съдиите от цялата страна се събират на Общо събрание, за да изберат свои представители за следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). В две поредни съботи магистратите първо ще изслушат, а после ще гласуват за някои от кандидатите. Съдиите трябва да излъчат шестима свои представители във ВСС. Кандидатите са 15.
БТА