Стотици мюсюлмани от Южна България излязоха на протест за Куршум джамия
Стотици мюсюлмани от Южна България излязоха на протест за Куршум джамия / снимка: БГНЕС

Около 500 - по данни на организаторите, мюсюлмани от цяла Южна България присъстваха на протестен митинг в Карлово. Прочетена беше декларация на Главно мюфтийство, която уточнява, че протестът е в подкрепа на мюсюлманската общност в Карлово и в защита на Куршум джамия.

Остро осъждаме нелегитимните и антидемократични усилия на представителите на местната власт да подменят предназначението на Куршум джамия, се казва в декларацията, прочетена от главния секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов. Според документа общината е изфабрикувала артефакти, позволяващи да легитимира действията си.

"Този акт на местната власт е откровен ислямофобски порив, целящ да превърнат джамията в музей, както и недопустим дискриминационен подход, с който за пореден път грубо се провокира мюсюлманската общност в страната", се казва още в протестната декларация. Документът завършва с обръщение към всички културни дейци, радетели и пазители на културното наследство, да не бъдат инструмент за унищожението на една религиозно-културна светиня.

В приветствието си Главният мюфтия на България Мустафа Хаджи каза, че като граждани на България, член на ЕС, мюсюлманите желаят да живеят в мир и спокойствие и разбирателство между всички хора и религии.

Пред журналисти Мустафа Хаджи уточни, че идеята и организацията на протеста е на Районно мюфтийство Пловдив и на мюсюлманите от Карлово. Според него това е поредният опит на местна власт в страната да подмени значението на джамията и то когато в момента се водят съдебни дела за собствеността на храма. Той добави, че мюсюлманската общност е против решението на карловската община храмът да бъде превърнат в музей. Това, че в момента тя не е действаща, не означава, че никога повече няма да бъде, коментира още главният мюфтията.

На митинга присъстваха представители на десетте районни мюфтийства в Южна България начело с районните си мюфтии.

Около 200 карловци също излязоха на улицата, като през цялото време пяха химна на България и освиркваха ораторите.

Митингът се проведе при засилено полицейско присъствие. До напрежение и сблъсъци не се стигна.

Източник: БТА