Слабият интерес към евроизборите се дължи на всеобща апатия
Слабият интерес към евроизборите се дължи на всеобща апатия / netinfo

“Слабият интерес към Европейските избори се дължи на всеобща апатия и към националните избори”. Това заявиха в Габрово доцентът в Софийски университет “Климент Охридски” Юлия Захариева и Юлияна Николова- Директор на Европейския институт. Те бяха лектори на проведено обучение в Габровската търговско- промишлена палата на тема “България и членството в Европейския съюз в годината на избори за Европейски парламент”.

 

При първите избори за европейски парламент активността е била над 60 %, докато на последните през 2004 година, тя е спаднала с 20 пункта.

 

Според тях българинът разполага с достатъчно информация за функционирането на европейския парламент за разлика от гражданите на старите страни- членки.

 

“Не Евросъюза е виновен за положението на млеко- и месопроизводителите в България. Вина има само българската държава, която не е действала адекватно и не е защитила интересите на своите производители”, смята Юлиана Николова. По нейно мнение България печели от членството си в Евросъюза стабилност, сигурност и възможността да играе на световната политическа сцена. Според нея най-важното обаче е чувството на свобода и усещането, че светът е отворен за нас.