/ БГНЕС, архив
КНСБ и КТ "Подкрепа" са внесли писмо до премиера Бойко Борисов с искане да бъде преразгледано решението за приемане на оставката на социалния министър Бисер Петков. Това обявиха пред журналисти лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. В разговор с премиера министър Петков е заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.
 
Социалният министър Бисер Петков подаде оставка, Борисов я прие
 

БГНЕС, архив


"Подаването на оставката за мен е по-скоро емоционален акт на министъра, а приемането на оставката е грешка на премиера, която може да бъде поправена все още", заяви Пламен Димитров. По думите на лидера на КНСБ общественото настроение, в това число и на протестиращите, ясно доказва, че не това е пътят, за да се излезе от ситуацията, в която има сериозни проблеми.
 
Димитров смята, че е абсолютно нелогично "един от най-добрите министри в кабинета" да си отиде по този начин. Синдикалният лидер отбеляза, че се надява, че гъвкавостта, която показва Борисов, сега ще му помогне да преразгледа решението.

Социалният министър: Нов закон за хората с увреждания до края на юли
 

БГНЕС, архив


"Бисер Петков е един освободен от емоции технократ с твърде високи нива на компетентност, човек, който не се заиграва с тоя и оня", коментира и лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. "Аз също мога да направи редица бележки по отношение на неговата дейност, не е бил изцяло на наша страна, но работата му не е да е изцяло на наша страна", допълни Манолов. По думите му поддръжката на разумния баланс, която той е осъществявал, е изключително важно нещо.
 
Според Манолов Бисер Петков е компетентен, с балансирани познания във всички области на труда и социалната политика. "Той прекара много време в НОИ, а институтът има всякакви връзки с много дейности. Петков е компетентен и в болнични, и в майчински, и в пенсии, и в труд, трудно ще намерим човек с подобни компетенции", изтъкна още Манолов.

Майки на деца с увреждания: Кой отряза главата на министъра?

На 1 юни майки на деца с увреждания опънаха палатков лагер зад парламента. Миналата седмица те обявиха, че искат този закон за личната помощ, който да е отделен от подготвяния от социалното министерство нов закон за хората с увреждания. Когато работата по новия закон за хората с увреждания започна, министър Петков обяви, че има диалог с майките, както и с националните организации на хората с увреждания и поясни, че законът трябва да е готов до края на юли, за да може есента да мине през парламента, и от Нова година да влезе в сила.
 

БГНЕС, архив


След заявката на майките от миналата седмица, че искат отделен закон за личната помощ, въпреки че плановете на социалното министерство бяха тя да залегне в новия закон за хората с увреждания, от министерството обявиха, че продължават работата по единствения законопроект.

Пред Дарик майка на дете с увреждане съжали за оставката на министъра и я определи като подигравка. Валентина Христова посочи, че за първи път от много време имало диалог с майките. Тя смята, че причината за оставката на министъра е нежеланието на управлението да приеме закон за личната помощ.
 
Вижте още от коментара ѝ
 

БГНЕС, архив


От вчера палаткови лагери на майки на деца с увреждания има в Бургас и Варна. И те като тези в София настояват за закон за личната помощ.
 
Оставката на Бисер Петков е втората в третия кабинет на Бойко Борисов. През есента на миналата година проф. Николай Петров подаде оставка от поста здравен министър, посочвайки лични причини за това.
БТА