Димитър Главчев
Димитър Главчев / Darikradio.bg
"Искането на импийчмънт се случва при определени обстоятелства". Това заяви в предаването "Седмицата" по Дарик председателят на Народното събрание Димитър Главчев в отговор на въпроса ще поиска ли ГЕРБ импийчмънт на президента Румен Радев. И веднага подчерта, че създаването на временна парламентарна комисия, която ще проучва процедурата по избор на нов тип боен самолет, няма нищо общо с държавния глава.

ГЕРБ скочи срещу президента: Потъпквал конституцията

"Решението за стартиране на разговори по темата беше взето по време на служебното правителство, когато няма парламентарен контрол, и това беше един от мотивите за създаването на комисията", коментира Главчев. Той посочи, че е бил изненадан, когато от БСП свързали името на президента с комисията.

Димитър Главчев
Darikradio.bg

"Целта на всяка една временна комисия е да установи факти и обстоятелства. Не можем да прогнозираме какво ще излезе като резултат. Достатъчно е, че се появиха съмнения за лобизъм за изтребителите, за да бъде създадена конкретната комисия. Най-голямото съмнение е отпадането на офертата на един от кандидатите по причини, които не са ясни. Парламентът е мястото, където трябва да се изчистят тези въпроси", каза председателят на Народното събрание.

Радев: Изтребителите не са кренвирши, произвеждат се по поръчка

Той коментира и случката от миналата седмица, когато Цветан Цветанов и народни представители от ГЕРБ не бяха допуснати на среща на кмета на Свищов с президента Румен Радев. "Аз не знам какви са подробностите, но кой е поканен решава кметът на населеното място. Не съм присъствал, не знам какъв е бил форматът, но те са имали покани от домакина и не са били само представители на ГЕРБ. Странно впечатление ми направи случилото се", посочи Главчев.

ГЕРБ иска парламентарна комисия да разследва избора на шведски изтребители

Председателят на парламента посочи, че един от акцентите в работата на депутатите ще бъде намаляването на административната тежест, което според него е "крайъгълен камък в управленската програма на правителството". "Промените ще позволят на гражданите много бързо да получат услугата, която желаят и за един документ да не обикалят от гише на гише, а администрациите да комуникират помежду си", обясни Димитър Главчев.