СДОТО излиза от структурата на МВР
СДОТО излиза от структурата на МВР / снимка: Sofia Photo Agency, архив
СДОТО излиза от структурата на МВР
64672
СДОТО излиза от структурата на МВР
  • СДОТО излиза от структурата на МВР

Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) ще бъде извадена от структурата на МВР и ще бъде обособена в самостоятелна държавна агенция към Министерски съвет.

Тя ще бъде с ново име - Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО), и ще бъде юридическо лице на бюджетна издръжка.

Това решиха депутатите, след като приеха промените в Закона за специалните разузнавателни средства след близо двучасови дебати.

Народните представители също така решиха, че ще се възстанови Националното бюро за независим и действен контрол над цялата дейност по използването и прилагането на СРС.

Дебатите за промените на Закона за специалните разузнавателни средства започнаха с политически обвинения към ГЕРБ за злоупотреби при подслушванията.

За множество нарушения при работата със специалните разузнавателни средства говори в пленарна зала депутатът от ДПС Христо Бисеров:

„В началото на 2011 г. подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства към правната комисия в парламента излезе с един доклад, в който заяви, че е констатирала трайна, порочна, незаконна практика при прилагането на СРС-тата".

Законите за националната сигурност трябва да бъдат приемани с консенсус, защото националната сигурност стои пред всички партии и депутати, коментира от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Младен Червеняков.

„Може би по този законопроект ние ще постигнем необходимия за нашата система за национална сигурност консенсус. Между другото, искам да кажа, че такъв консенсус в обществото вече съществува. Той беше изразен както от страна на изпълнителната власт, така и във вчерашното изявление на президента на Република България, така също и в специалното писмо, което беше изпратено до НС от главния прокурор на Република България, в което изрично се казва, че той изразява силното одобрение от страна на прокуратурата по отношение на законопроекта", подчерта Червеняков.

Според депутата от ГЕРБ Веселин Вучков промяната в закона трябва да премине финансов анализ:

„Тук трябва да има подробна финансова обосновка. Между другото, това, че парите ще следват СРС-тата, също подлежи на сериозен коментар. И да се чуе внимателно мнението на финансисти от правителството, от министъра на вътрешните работи, а и от правосъдния министър дали има такива средства".

Новата дирекция ще е правоприемник на всички активи и пасиви на СДОТО, заедно с материална база и техника, а също така и на информационния фонд и архива.