С възстановка започнаха тържествата за 130 години от Учредителното събрание
С възстановка започнаха тържествата за 130 години от Учредителното събрание / снимкa: Sofia Photo Agency
Във Велико Търново започнаха честванията на 130-годишнината от Учредителното събрание. Тържествата бяха открити в музей "Възраждане и Учредително събрание", където са заседавали първите български народни представители.

Всички гости подчертаха в изказванията си идеализма, безкористните мотиви и високия морал на строителите на съвременна България, създали Търновската конституция.

„И днес отново на дневен ред са въпросите на българската държава, на представителството на народа във властта и на конституцията. Сега, като че ли имаме шанса за първи път, за целия изминал период от тогава, да осмислим, без авторитарните и идеологическите ограничители на последвалите периоди, същината на станалото и проекциите му във времето”, каза председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Омбудсманът на България Гиньо Ганев заяви, че заседанията на Учредителното събрание и приемането на Конституцията са голямото време на България.

Актьори и ученици пресъздадоха моменти от работата на Учредителното събрание – откриването му, моменти от дебатите и приемането на Търновската конституция.

По-късно участниците в тържествата посетиха църквата „Св. Николай", в която през 1879 г. депутатите от Учредителното събрание се събират на 4 предварителни заседания. В читалище „Надежда" е подредена изложба с автентични свидетелства от епохата – снимки, документи и вещи.

Във вторник се навършват 130 години от откриването на Учредителното събрание. В продължение на два месеца 229 български депутати създават първата конституция на новоосвободената държава, останала в историята като Търновската конституция. Първите народни представители завещават на поколенията закон, който и днес служи за модел на парламентаризъм и демократично управление.