/ ThinkStock/Getty Images
Днес усетихме наближаващата пролет с пълна сила. И ако през уикенда топлото време се настани, днес температурни рекорди отчетоха в някои градове на страната и термометрите на места скочиха до почти 28 градуса.
 
В Силистра в 17:00 ч. са отчетени 27.8 градуса, съобщиха от Метеорологичната обсерватория в града. Първият рекорд е отново днес измерен в 14:11 ч. - 27.1 градуса. Досегашният температурен рекорд за тази дата е бил 23.8 градуса, измерен през 2012 година. От 8 до 10 март тази година бяха регистрирани три последователни температурни рекорда.

маргаритки пролет времето
iStock/Getty Images

Пъстър букет с предвестници на пролетта (СНИМКИ)
 
Температурен рекорд от 25,6 градуса отчетоха е в Търговище. На датата 18 март най-топло досега е било през 1957 година, когато термометрите са показвали 24,5 градуса. Това съобщи за БТА ръководителят на Метеорологичната обсерватория в града Красимира Стойчева.

По данни на метеоролозите абсолютният рекорд за март е поставен на 30 март през 1952 година, когато са регистрирани 31 градуса. Справка в обсерваторията показва, че най-студено е било на 18 март през 1987 година с отчетени минус 11 градуса. А най-ниската измерена температура през март в Търговищко е била минус 16 градуса през 1991 година.
 
В Монтана вчера и днес също са измерени рекордно високи температури, съобщиха от метеорологичната станция в града. В историята на измерванията до сега най-топлият 17 март в Монтана е бил през 2001 година, когато са отчетени 22 градуса. Вчера са измерени 24,8 градуса. В 14 часа днес са измерени 24,6 градуса, което също е с три градуса над досегашния рекорд за най-топъл 18 март.

време пролет
iStock/Getty Images

Температурите падат, очакват се и валежи
 
От утре синоптиците очакват захлаждане, ще има понижение на температурите и те ще достигнат 18 градуса, каза още Стойчева.
 
След обяд над планините и планинските райони и на отделни места в Южна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и там ще превали краткотраен дъжд, възможно е и да прегърми.
 
Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще е слаб, в Северна България - до умерен. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 18 и 23 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава и ще е по-високо от средното за месеца.

времето деца  цветя пролет
ThinkStock/Getty Images

Пет места в света, където е вечна пролет (ВИДЕО)

В средата на седмицата в Западна България - отначало от северозапад, в Източна - от североизток, ще нахлува сравнително студен въздух. Ще преобладава облачно време. На места, главно в Западна и Централна България, ще има превалявания, предимно слаби и предимно от дъжд.

Дневните температури ще се понижат, повече в Северна България. Минималните ще се задържат все още високи.

В четвъртък до края на деня валежите ще спрат, вятърът отново навсякъде ще се ориентира от северозапад.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
БТА, НИМХ